Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peak Innovations ägare kan få ändrade direktiv

Mid Sweden Science Park, MSSP, som äger turismprojektet Peak Innovation, kan få ändrade ägardirektiv. På tisdagen tar Östersunds kommunstyrelse beslut i frågan.

Anledningen till att ändra ägardirektiven för MSSP är de diskussioner som har varit, främst kring Peak Innovation. En arbetsgrupp har därför skrivit ett förslag till nytt ägardirektiv.

I tjänstemannaförslaget står bland annat: "MSSP:s långsiktiga ekonomiska problem är inte på något sätt lösta genom de reviderade ägardirektiven. Däremot är det glädjande att notera att Vinnova nu beslutat att de medel som tidigare diskuterats för utbetalning till verksamheten nu också utbetalats."

Men fortfarande saknas pengar från en annan statlig aktör, Tillväxtverket. Verket drog i våras tillbaka sitt stöd till Peak Innovation på 10,6 miljoner med motiveringen att Mid Sweden Science Park inte följt lagen om offentlig upphandling och inte följt grundläggande EU-regler.

MSSP överklagade då beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm. Det är oklart när rätten kommer med sitt beslut, handläggningen av ärendet är ännu inte påbörjad.

MSSP ägs av kommunerna Östersund, Åre och Krokom samt Regionförbundet, Peak Business & Sports AB och VTC Service AB. Mittuniversitet är inte ägare, men har ägarliknande befogenheter i bolaget.