Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pecha Kucha bjöd på varierad pyttipanna

Spännande visioner om hållbar livsmedelsproduktion, om konsten att sälja in lokalmat, chokladens höga visa, souvenirernas svanesång och ölbryggandets hemligheter.

Annons

Det var några rätter på menyn när Svensk Form i går kväll genomförde länets femte Pecha Kucha, den japanska formen av alltid lika varierade och snabba föredrag, oftast suveränt underhållande folkbildning

Tillbaka i Exercishallen hade arrangörerna dessutom bullat upp ett förförande lokalt gästabud i pausen med det vällovliga syftet att inpränta mathuvudstadens fördelar och förutsättningar i länet.

Men kvällen kom också att visa det vanskliga i att välja ett gemensamt övergripande ämne för en sådan sammankomst, särskilt som vissa anrättningar hade stark smak av sockrad managementkompott med ledarskapstårta.

Det är förstås en smaksak, men personligen skulle jag föredra att Svensk Form väljer en mer öppen rubricering.

Ost- och matprofilen Gert Andersson lade ribban med storslagna visioner om möjligheterna för länets framtida livsmedel – intressant och tankeväckande som alltid.

Både han och matfotografen Katja Kristoffersson hänvisade till Linné, Tiina Miinin från Alsens choklad underströk chokladens amorösa effekter, med självaste Casanova som sanningsvittne.

Camilla Karlsson och Lena Andersson lovsjöng processflöden och konsten att kommunicera produkter, medan Manne Mosten berättade om kommande vandringar för singlar under mottot ”Finn Fjällan På Fjället” eller ”Fjåsen på Gåsen”.

Mest skratt fick Jamtlis Ove Hemmendorff med sina snustorra ironier om souvenirbranschens slutliga förfall, illustrerat med kopulerande älgar och ölsejdlar där vikingaskeppens master pryds av blågula fanor.

Mästertrumpetaren Gustav Hylén avrundade med en humledoftande kärleksförklaring till sin nyfunna hobby – att brygga öl, en skummande avslutning på en varierad kväll inför en entusiastisk åhörarskara. Pecha är här för att stanna.

Annons