Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedofilpräst slapp fängelse

I Chile har en inflytelserik katolsk präst dömts till fyra års övervakning för sexuella övergrepp mot en liten flicka på en skola där han var verksam. Flickan var bara fem år när övergreppen inleddes 2010.

Annons

Åklagaren hade yrkat tio års fängelse för Irlandsfödde John O'Reilly, ledare för det konservativa katolska ordenssällskapet Kristi legion. Den 68-årige prästen förbjuds att arbeta med barn i fortsättningen, något som åklagaren Lorena Parra uttryckte sitt gillande över när hon lämnade domstolen.

Detta var inget lätt fall. Det har speciella undertoner, med en särskild skola och en person som inte är vem som helst, sade åklagaren, enligt AFP.

Omstridd orden

O'Reilly har arbetat i Chile sedan 1984 och var tidigare en av landets mest ansedda präster. Han blev chilensk medborgare 2008. Övergreppen ska ha ägt rum på en skola kopplad till Kristi Legion, en orden som har omgetts av anklagelser om sexövergrepp och maktmissbruk i flera länder. Dess grundare Marcial Maciel var enligt Vatikanens egen utredning bedragare och pedofil som i hemlighet avlat flera barn. Han dog 2008.

Flera fall

Katolska kyrkan har en fortsatt stark ställning i Chile, trots att flera skandaler rubbat förtroendet för prästerskapet på senare år. För tre år sedan kom Vatikanen fram till att den mäktige chilenske prästen Fernando Karadima under många år hade förgripit sig på tonårspojkar. Rättsprocessen mot honom föll dock samman och kyrkan beordrade honom att leva ett liv i stillhet och bön utan att delta i gudstjänster, skriver Reuters.

En annan präst utreds för tvångsadoptioner av spädbarn där ensamma mödrar lurats att tro att deras barn dött.

Argentinafödde påven Franciskus har lovat nolltolerans mot präster som begår övergrepp mot minderåriga, efter en lång rad skandaler i olika länder.