Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedros bin hjälper det biologiska kretsloppet

Det omväxlande vädret i vår har varit besvärligt också för länets bin. Knappt har de hunnit leta sig ut så har vädret blivit kallare igen. Men nu verkar det som att värmen kommit för att stanna– i alla fall tillräcklig värme.

– Det bör vara minst 12 grader innan man öppnar kupan, men de är ute och flyger från omkring 8 grader varmt, säger Pedro Blom, biodlare och ägare till Honungsbiet Östersund.

Ändå är våren tidig i år. Maskrosorna blommar för fullt och det är dessa som blir honung just nu, senare i sommar kommer andra blommor att vara honungsmaterial.

– Bin kan använda sig av de flesta blommor, men de har några favoriter. Fruktträd och bärbuskar gillar de också. Jag har flera hallonbuskar här, så i en del av honungsskörden kan man känna en svag underton av hallon.

På gården hemma har han sex bikupor som vardera huserar omkring 30-40 000 bin. Det hela började som en fascination och en önskan att hjälpa det biologiska kretsloppet.

– Pollinerande insekter är otroligt viktiga för den biologiska mångfalden. 80 procent av all växtlighet i världen och 76 procent av livsmedelsindustrin är beroende av pollinerande insekter.

Kan ett friskt bisamhälle leva hur länge som helst?

– Ja, i princip. Ser man bisamhället som en enda individ och alla bin som celler som ständigt förnyas så. De har som ett gemensamt immunförsvar. Inne i kupan är det väldigt sterilt. Det är när vi går in och stör deras mikroklimat som vi kan försämra deras immunförsvar.

Varje år pratas det om bidöden som slår hårt mot bisamhällen så väl globalt som lokalt, men Pedros bin har klarat sig bra.

– Stormen Ivar blåste omkull en av mina kupor, så det samhället dog. Men någon vanlig bidöd har jag inte varit ut för. Men jag såg en forskningsrapport om att vi ligger på 20 procents dödlighet i landet, helst vill man att siffran ska ligga på högst 10 procent. Så det är ett problem och det behövs fler bin.

Hur löser vi det då?

– Tänkt globalt, agera lokalt, är ett uttryck som har fastnat i mitt huvud. Alla kan så klart inte ha en massa bin, men det är där jag hoppas att man kanske vill hjälpa till genom att som företag bli bifadder eller som privatperson, adoptera bin.

Just nu ska Pedro sätta upp två bikupor på Jamtli som företag kommer att ha möjlighet att bli faddrar till.