Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna och girigheten styr i företagsvärlden

Annons

Under sommaren 2008 när krisen bara var i sin linda gick det bra för regeringen att införa generösa regler för bonusar trots att varje normalbegåvad person sedan länge måste ha förstått att företeelsen var och är en varböld i samhället. När så varbölden spricker ställer sig finansministern på barrikaderna och basunerar ut sin förbannelse över otyget. Jag har väldigt svårt att tro att Borg så plötsligt kan ha ändrat uppfattning. Hans högljuda fördömanden får nog mer ses som röstfiske än som upprördhet över sina forna kollegors låga moral. Eller vad sägs om nedanstående uttalande från Borg:

”Om bonusar ska finnas måste det finnas begränsningar så att de uppfattas som måttliga och rimlig”.    

Jag anser att personer som har försvarat, försvarar och kommer att försvara ett ersättningssystem innehållande bonusar, fallskärmar och andra typer av kompisbelöningar saknar såväl skrupler som moral.

Ska man berömma Volvoledningen för att de drog tillbaka sitt bonusavtal när kritiken blev övermäktig? Nä, naturligtvis inte. De har visat sin klass och kritiken bör inte tystna förrän de har överlämnat sina poster till personer som prioriterar företaget och inte girigheten.

Ska vi tycka synd om bankdirektörskan, Annika Falkengren, som på grund av ilska över att någon vågade kritisera henne avsade sig sina avtalade kompisbelöningar? Nä, naturligtvis inte. Hon har bevisat, genom sitt uppträdande, att hon inte är värdig den befattning hon innehar. Hon ska bort från sin post och ersättas av någon som vet att prioritera bankens bästa framför girigheten.

Det här är bara två exempel som på inget sätt är unika bland ledande personer inom företagsvärlden. Det kryllar av kriminalitet i direktionsvåningar och styrelserum inte bara i Sverige utan runt om i hela världen. Inte förrän direktionsvåningarna och styrelserummen har befolkats av personer med hög moral och integritet kan vi se fram emot en värld med någorlunda jämn och god ekonomisk utveckling och stabilitet.