Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengarna till inköp av reservat slut

Mer än dubbelt så mycket skog skulle ha skyddats i reservat men nu är pengarna slut för inlösen.
– Markägare får vänta, säger Håkan Attergaard vid länsstyrelsen.

Naturskyddsföreningens ideella krafter är inte de enda som har gått igenom länets skogar de senaste somrarna. Också länsstyrelsen har gjort en framstöt när det gäller inventeringar.

Resultatet hittills är att 10 420 hektar skyddsvärd skog har fredats genom avtal med markägare.

Men målet var att över det dubbla skulle ha blivit reservat till 2010. Och nu är pengarna för i år slut. Efter att regeringen minskade på anslaget till inköp av skog sjönk också länsstyrelsens andel, från cirka 40-50 miljoner kronor per år till i år 20 miljoner kronor.

– Det är krisigt gentemot markägare som vi var på gång att lösa in mark för, säger Håkan Attergaard. Med dagens pengar kommer det att dröja till 2020 innan vi har löst in skogen och då får markägarna vänta. Vi kan ju besluta om interimistiskt naturreservat om skogen är mycket värdefull.

Enligt Carl-Johan Wikström som handlägger reservatsförslagen på länsstyrelsen borde större arealer fredas i reservat än vad som är målet.

Inventeringarna har visat att det finns fler skyddsvärda skogar med höga naturvärden. Reservaten skulle kunna bli fler med andra ord.

– Vi får hoppas att vi får ett nytt miljömål efter 2010 för vi kan ju inte sluta med förberedelserna att bilda reservat, säger han.

När inventeringarna startade sommaren 2007 befarade han att skogarna skulle visa sig vara borta när han kom ut i naturen. Så snabbt gick avverkningarna och så hård var kampen mellan naturvårdarna och skogsbranschen. Men så illa var det inte, visade det sig.

– Det är mer kvar i de jämtländska skogarna än vi trodde. I Strömsunds kommun finns det kvar större sammanhängande marker medan i andra delar är det bara fragment kvar.