Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pension i tre år i stället för femton

Carina Zetterström får politikerpension i ungefär tre år eftersom hon varit heltidspolitiker sedan 2005.

Men hon slutar innan hon fyller 50 år i februari. Hade hon väntat tills efter den dagen hade hon fått pension i 15 år.

Annons

Reglerna för politikers pensioner är på väg att ändras efter många års debatt. De som blir förtroendevalda vid nästa års val kommer att få ett omställningsstöd för att gå tillbaka till arbetsmarknaden. Det har Sveriges kommuner och landsting bestämt.

– Det ansluter till principen om arbetslinjen som ska gälla i hela samhället. Förtroendevalda ska få ett omställningsstöd för att slussas tillbaka till ett vanligt arbetsliv, säger Bertil Andersson, pensionshandläggare vid Östersunds kommun.

Det betyder att den visstidspension som kan sträcka sig från 50 till 65 års ålder inte kommer att bli verklighet för 2014 års nyvalda. I stället är det max tre år som någon kan få ersättning.

Nu blir det ungefär den tiden som Carina Zetterström kommer att ha politikerpension. Och det har att göra med att hon går före 50 års ålder.

Under första året har hon rätt till 80 procent av kommunalrådsarvodet på 48 450 kronor i månaden. Andra och tredje året sänks ersättningen till 70 procent.

Får hon andra inkomster minskas ersättningen.