Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer dansar loss

I veckan är runt 150 seniordansare från Norden i Östersund för att lära sig nya danser.
– Det här är toppen, säger Christina Lundahl Ekholm.

Det börjar bli trångt i Brunflologen på Jamtli, två och två står de i ring och i mitten klappar Christina Lundahl Ekholm takten. Hon ger direktiv och visar stegen, bandet börjar spela.

– Det är enbart för ledare, annars hade vi sprängt Östersund med folk. Så vi har nu 16 nya danser att lära ut, visa är gamla men de är traditionella och nya för oss, säger Christina Lundahl Ekholm som är verksamhetsansvarig.

Var tredje år träffas dansledare från Sverige, Norge, Finland och Danmark för att lära varandra nya danser. Varje land har fyra danser med sig som sedan kommer läras ut i föreningarna runt om i landet.

– Det är mycket som är bra med dans, men den sociala biten är viktig tycker jag. Samtidigt som du får använda hela din kropp. Det är bra för hjärnan, hälsan, hjärtat och humöret, säger Anna-Lisa Holm-Berg som är ordförande i Svenska Seniordansledarförbundet (SSDF).

Seniordans kommer ursprungligen från Tyskland och började på 70-talet. År 1981 startade Christina Lundahl Ekholm den första gruppen i Sverige och åtta år senare bildades SSDF. Därefter påbörjades ett samarbeta med de nordiska länderna och sedan 1994 har de haft träffar för nordiska seniordansledare vart tredje år.

Borghild Granaas Sørøy från Dramen i Norge är en av de 150 dansledare som är i Östersund.

– Det är väldigt roligt. Vi dansar massor och lär oss mycket nytt som vi ska lära ut i Norge. Men vi skulle gärna haft fler män, det är vår önskan, säger hon innan hon dansar vidare till tonerna från bandet Sweedz.

Internationell seniordans består av många olika sorters danser från hela världen i olika former. Folkdanser, pardans, blockdans, round-dance, sittande dans, rullstolsdans är exempel på några av dem.

– Alla som vill kan dansa, i min ålder tror jag att många varit ute och dansat förr. Så de är vana. Sen är ju seniordansen gjord så att nästa alla ska kunna vara med, säger Anna-Lisa Holm-Berg.