Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärsskatten är omoralisk

Under de åtta år som den moderatledda regeringen styrde landet åsidosattes och nedmonterades många av de principer för välfärden som vi i Sverige börjat se som självklara.

Bland det mest anmärkningsvärda var att man beslöt sig för att straffbeskatta dem som varit med och byggt upp vårt land, ålderspensionärerna. Detta är ett system som, lyckligtvis, saknar motstycke i resten av världen.

Pensionärskatten är omoralisk. Det är en skam för vårt land att äldre som arbetat och bidragit till uppbyggnaden av välfärdssamhället ska straffbeskattas när de går i pension.

Som enda land i världen betalar pensionärer i Sverige högre skatt än löntagare. Det går inte att förstå vad som fick Alliansregeringen att vilja införa ett sådant orättvist system.

Svenska folket visade i riksdagsvalet att man vill ha en annan färdriktning för Sverige. Nedmonteringen av välfärden och de ökande orättvisorna måste upphöra. Och Sveriges pensionärer måste befrias från straffbeskattningen.

Det var därför självklart för samarbetsregeringen att under Stefan Löfvens ledning redan i sin första budget lägga förslag för att minska den orättvisa skatteskillnaden mellan arbetsinkomster och ålderspension.

I ett första steg föreslår regeringen att det förhöjda grundavdraget för äldre förstärks så att pensionärer inte beskattas högre än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till ca 120 000 kronor per år.

Det förhöjda grundavdraget förstärks även för dem med pension upp till 240 000 kronor per år. Under kommande år tänker regeringen ta ytterligare steg för att minska skatteskillnaderna.

Samarbetsregeringens budskap är tydligt; den orättvisa skatteklyftan mellan förvärvsarbetande och ålderspensionärer måste slutas. Äldre personer ska behandlas med respekt och deras välförtjänta pension beskattas på samma sätt som arbetsinkomster.

Vårt land ska präglas av höga välfärdsambitioner och rättvisa villkor. Vi ska öka sammanhållningen i landet för att det gynnar alla invånare och bidrar till en positiv utveckling på alla samhällsområden.

Sverige är ett litet land – men om vi samverkar och samarbetar, mellan samhällsfunktioner och generationer så kan vi bli ett väldigt starkt land.

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot

Sven-Åke Draxten (S)

kommunalråd i Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel