Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionerna i fokus

Det bjöds på både applåder och burop när PRO anordnade utfrågning av politiker.

Varför pensionärer betalar mer i skatt och har haft en sämre inkomstutveckling var några av frågorna man sökte svaret på.

1,9 miljoner ålderspensionärer utgör en stor väljargrupp i höstens kommande val. Färsk statistik från organisationen skattebetalarna visar att dagens pensionärer dels betalar högre skatt än löntagare och att man dessutom haft en sämre inkomstutveckling.

Den så kallade pensionsbromsen har slagit extra tungt. Pensionerna har i reala termer minskat med 3,9 procent sedan 2006, samtidigt som reallönerna ökat med 15,8 procent.

För att få svar på frågor kring skatt och pensionssystemet hade PRO bjudit in politiker med lokal anknytning till OSD i Östersund. Hundratals förväntansfulla pensionärer hade bänkat sig på fredagseftermiddagen men några konkreta svar fick de knappast.

– 40 procent av Sveriges pensionärer ligger under EU:s fattigdomsgräns. Vad vill partierna göra åt det, undrade PRO:s distriktsordförande Leif Persson som ledde diskussionen.

– Det är helt uppenbart att klyftorna i samhället ökar.

Men diskussionen kom mest att handla om partipolitisk pajkastning över den nuvarande arbetsmarknadspolitiken.

– Jag har jobbat sedan jag var 10 år gammal och jag skiter i arbetsmarknadspolitiken. Vad gör de med våra pengar och varför är det så stor skillnad i skatt, undrade en rasande Anita Nordén, ordförande i PRO Hede/Vemdalen.

Att det nuvarande jobbskatteavdraget, som kom till för att det skulle löna sig att arbeta, gynnar både nuvarande och framtida pensionärer var något som åhörarna hade svårt att förlika sig med.

– Vi har ju inte gjort annat än arbetat, sa Anna-Liisa Paasonen De Faire från Undersåker.

– När vi arbetade avstod vi från höjd lön för avsättning till våra pensioner och nu ska vi dessutom betala till våra barnbarns pension.