Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsmiljarder har gått upp i rök

Det är efter­tankens tid bland AP-fondernas direktörer. De lyckades inte så bra med placeringarna av svenskarnas pensionspengar 2008. En femtedel av kapitalet, 190 miljarder, gick upp i rök.

Ett samlat kapital för Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden på 878 miljarder vid utgången av 2007 minskade till omkring 690 miljarder vid slutet av förra året. Den totala avkastningen blev i genomsnitt minus 21 procent.

Andra AP-fonden förlorade mest, uppemot 55 miljarder kronor. De övriga gjorde förluster på mellan 43 och 48 miljarder.

miljardfallen beror till stor del på att börsen rasade med omkring 40 procent under 2008. Fonderna har regler för hur stor andel av pensionspengarna som får läggas i aktier, hur mycket som ska läggas på räntebärande papper, råvaror, valutor, fastigheter och andra placeringar.

AP-fonderna 1 och 3 hade 55 respektive 52 procent av tillgångarna i aktier vid årsskiftet. Andra AP-fonden låg på 60 procent.

vd för Andra AP-fonden, säger till Svenska Dagbladet att hon inte är nöjd med resultatet och att fonden nu ska fundera över fördelningen mellan aktier, räntepapper och fastigheter i innehavet. Och fonden ska bli mer selektiv i vad den satsar på i aktier, snarare än att satsa brett.

Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius skrev i bokslutskommunikén häromdagen att fonden haft för hög risk i sina placeringar. Första AP-fondens vd Johan Magnusson underströk i samband med sin presentation att ”vi arbetar nu med att analysera och dra nytta av de lärdomar och insikter finanskrisen gett oss”.

ekonomisk–politiske talesman Thomas Östros tycker att det finns skäl att se över fondernas placeringsregler, också när det gäller hur stor andel aktier de ska få ha.

– Jag tycker att man ska titta på det, säger han till TT.

Men mest vänder han sig mot de satsningar som AP-fonder har gjort i riskkapitalbolag. Att satsa i sådana är diskutabelt, anser han, och något som fonderna inte borde syssla med.

Han tycker inte att det var vettigt att Cevian fick stöd av AP-fondspengar i försöken att ta över Volvo. (TT)