Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionssystemet måste utvärderas

Att vi svenskar jobbar flest antal år, går i pension sent och har högst sysselsättningsgrad i EU, märks inte i pensionskuvertet. Svenska pensionsnivåer är lägre än i grannländerna.

Siffror från EU-kommissionen visar att svenska pensioner hamnar i EU-botten om drygt 30 år.

Så här 20 år efter att principbeslutet om ett nytt pensionssystem togs i riksdagen kan vi från SPF konstatera att pensionssystemet inte garanterar ekonomisk trygghet för dagens eller framtidens pensionärer.

Flera av pensionsreformens grundprinciper uppfylls inte. Detta vet ansvariga politiker, ändå har ingen grundlig utvärdering gjorts. Det måste regeringen nu ta initiativ till, och beakta följande:

• Pensionssystemet är underfinansierat. Det kan lösas genom att höja pensionsavgiften, överföra premiepensionen till inkomstpensionssystemet eller att pensionsavgifter över intjänandetaket går till pensionssystemet och inte som skatt till staten.

• AP-fonderna fungerar inte som buffertfond. Överföringen från AP-fonderna till statsbudgeten i slutet på 1990-talet bör omprövas då den bidragit till att sänka pensionerna.

• Principen om att kopplingen mellan arbete och pension ska synas i pensionskuvertet uppfylls inte. Det är orimligt att skillnaden i pension efter att ha arbetat och inte ha arbetat kan vara några hundralappar.

• Bromsen har slagit till och sänkt pensionerna tre gånger på fem år – vilket enligt principerna bara skulle ske om något extremt inträffat, så är inte fallet. Finansiell stabilitet för staten kan inte överordnas ekonomisk trygghet för den enskilde – bromsens negativa effekter måste bort.

• Principen om att pensionerna ska följa löneutvecklingen uppfylls inte heller. Att stärka finansieringen av systemets inkomstsida är viktigt men även den så kallade normen, som särskilt missgynnat ATP-pensionärerna, bör minskas eller avskaffas.

Riksdagen hade knappast vågat besluta om att sänka pensionerna tre gånger sedan 2010, men det är vad som skett i praktiken.

Det håller inte längre att hänvisa till att pensionssystemet sköter sig själv. Ett av de första initiativ den nya regeringen måste ta är därför att beställa en genomgripande utvärdering av pensionssystemet.

Både dagens och framtidens pensionärer ska kunna leva på sin pension och ha en stabil privatekonomi.

Christina Rogestam

förbundsordförande SPF, Sveriges Pensionärsförbund

Göte W. Swén

distriktsordförande SPF Jämtlandsdistriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel