Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Åsling förnekar svågerpolitik

I våras investerade det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation i riskkapitalbolaget Ekonord Invest. Styrelseordförande i Ekonord Invest är Per Åsling (C) – och han umgås privat med Leif Zetterberg, ordförande i Inlandsinnovation. Det skriver Dagens Industri.

De ska bland annat ha gått på en ishockeymatch tillsammans. Det bekräftas av Zetterberg, men förnekas av Åsling, i Dagens Industri.

– Låt mig konstatera att vi känner varandra och att våra vägar har korsats både i näringslivet och i politiken, säger Per Åsling till ÖP.

När det gäller citatet i DI om ishockeymatchen är han felciterad, säger han, och han har bett tidningen att ändra i sin webbversion.

– Jag var missuppfattad. För mig blir det nästan lite löjligt att diskutera en enskild ishockeymatch. Jag har varit på ishockeymatch med Leif Zetterberg och jag har till och med åkt skidor med honom, säger Åsling.

Det kan ju se ut som att Zetterberg gynnar en vän ekonomiskt, med skattepengar?

– Det är ju en uppgörelse som är gjord mellan Sjätte AP-fonden och Inlandsinnovation, och den ligger ju helt utanför Ekonord, säger Åsling.

Per Åsling berättar att han tog initiativ till riskkapitalbolaget Ekonord Invest 2008. Sju företag var med, som Ica, Arla, Svea Skog och Sjätte AP-fonden.

Sedan fick Sjätte AP-fonden en ny investeringspolicy och sålde därför av flera bolagsandelar till Inlandsinnovation, bland annat sin del i Ekonord.

– Ekonord var bara en del av en större affär, säger Per Åsling.

Per Åsling var med och tog fram olika riskkapitallösningar för investeringar i Norrlands inland, vilket senare ledde fram till att Inlandsinnovation startades av regeringen.

– Jag tycker att hela Sverige ska kunna ha en utveckling och en tillväxt. Det krävs att tillgången på jobb ökar och då behövs fler företag. Det gäller ju inte att bara snacka utan också att göra saker.

Men skapar Inlandsinnovation jobb?

– Ja, det gör de ju. De investerar för fullt nu, säger Per Åsling.