Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Åsling måste lära sig att bli vid sin läst

Innovationer kan inte toppstyras fram. I stället för att tvinga in innovationsarbetet i strukturer ovanifrån behöver vi tänka underifrån.

Så skrev Centerns innovationspolitiske talesperson Emil Källström i Svenska Dagbladet i maj 2012.

Det var inte Inlandsinnovation han avsåg utan ett förslag från Stefan Löfven (S) om att inrätta ett innovationspolitiskt råd. Men om det funnits en jordnära debatt i Centern hade någon hakat på och frågat om inte Källströms resonemang ägde giltighet i fler fall, som de riskkapital- och investmentbolag som startats av och kring Centerns ekonomisk-politiske talesperson Per Åsling.

Tecknen i skyn har ju funnits ett bra tag. Vi som en gång följde Milkos förehavanden höjde lite på ögonbrynen när mejeriföreningen med Per Åsling som ordförande 2008 iklädde sig ett åtagande på 10 miljoner kronor i Ekonord, ett bolag han själv startat. Men ingen ifrågasatte åtminstone utåt det vettiga i att en ekonomisk förening i en pressad bransch skulle ge sig in i ett investmentbolag.

Få ifrågasätter Per Åslings helhjärtade och hedervärda arbete för landsbygden och dess företagande, och att han själv skulle berikat sig på turerna kring Inlandsinnovation och företagsklustret i Trångsviken som Dagens industri beskrivit i veckan finns inte på kartan.

Men Åsling visar prov på dålig självinsikt när han i Ö-P klagar över att han blivit orättvist behandlad av Dagens industri. Ganska nyligen avfärdade han kritik om låg närvaro i riksdagsarbetet genom att hänvisa till sina många praktiska engagemang i näringslivet. Så har det varit hela tiden sedan 2006 då han, strax efter att ha blivit ordförande för Milko, kom in i riksdagen.

När han avgick som Milkobas 2009 och ÖP frågade om han haft för mycket att göra blev svaret nekande: "Att vara ordförande för Milko har varit ett sätt att jobba för Jämtland. Nu vill jag jobba för länets utveckling på ett annat sätt och använda mer av tiden till mina politiska uppdrag."

Om det blivit så hade antagligen aldrig Di:s artikelserie skrivits. Men mångsyssleriet har fortsatt - föga märkligt med tanke på det märkliga valet av Leif Zetterberg till ordförande för Inlandsinnovation. "Entreprenören som får saker och ting gjorda" som Zetterberg beskriver sig själv på den egna hemsidan.

Ingen som minns Zetterbergs vd- tid på LRF är beredd säga emot, men åtskilliga lär tolka in en helt annan bild i de orden än hans egen. Beslutsför och beredd att satsa - visst, men ansvaret för den katastrofala satsningen på livsmedelskoncernen Spira, en affär som kostade Sveriges bönder uppåt 3 miljarder kronor, faller tungt på honom.

"Man kan inte exkludera personer bara för att de är centerpartister" försvarade Maud Olofsson i gårdagens Di utnämningen av Zetterberg. Nej, självfallet inte. Men när hon hyllar dem som är "beredda att ta risker för att nya jobb och företag ska skapas" – ja, då ryser man. För det är alltför lätt att ta risker om det är andras pengar man hanterar.

Låt Inlandsinnovation bli en tankeställare för Centern. Vänd sedan blad och gå vidare.