Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Åsling rasar mot Livsmedelsverket

Livsmedelsverket vill totalförbjuda all försäljning av opastöriserad mjölk på grund av sjukdomsrisken. Men Per Åsling (C) har reagerat på förslaget.

– Överförmynderi på hög nivå, skriver han i ett pressmeddelande.

I dag är det tillåtet att sälja eller ge bort små mängder opastöriserad mjölk direkt till konsumenten. Men i ett förslag om nya regler för småskalig livsmedelsförsäljning vill Livsmedelsverket ta bort den möjligheten. Anledningen till förslaget är sjukdomsrisken. Enligt Livsmedelsverket är det relativt få som dricker opastöriserad mjölk men trots det finns det flera sjukdomsutbrott av campylobakter och ehec på grund av mjölken. I några fall har barn drabbats av njursjukdom, enligt Livsmedelsverket.

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) är väldigt negativt inställd till förslaget.

– Det här är överförmynderi på hög nivå. Rimligtvis kan var och en på egen hand avgöra om man vill dricka opastöriserad mjölk, skriver Per Åsling i ett pressmedsdelande och fortsätter:

– Det går inte att förbjuda precis allt som skulle kunna vara farligt. I så fall är det mer konstruktivt att informera om risker, så kan var och en ta välgrundade beslut. Med ett förbud är det risk att folk förblir oinformerade, för att Livsmedelsverket tror att man löst saken med ett förbud.

Per Åsling skriver också att myndigheter skulle kunna ställa högre krav på kontroll av opastöriserad mjölk.

– På samma sätt som man gör i exempelvis Frankrike eller Finland, förklarar han.