Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Åsling svarar: Snäv syn på riskkapital

ÖP:s ledare 30 januari tar en snäv syn på offentligt riskkapital. Om vinsten i sig var det enda motivet borde det inte existera något offentligt riskkapital alls.

Det skulle också innebära att man motsätter sig statligt engagemang för såddkapital, som av många privata investerare anses för riskfyllda, eller, för den delen, investeringar i modern miljöteknik som också behöver de offentliga aktörerna. Ledarsidans ståndpunkt är naturligtvis legitim, om än något märklig.

Jag är stolt över att ha ett brett nätverk i Jämtlands län och i hela Norrland. Det har gjort det möjligt för mig att bidra till att flera investeringar i växande företag och nya jobb har kommit till.

Då jag kandiderade till riksdagen 2006 hade jag två tydliga budskap:

Ett: Jämtarna behöver ledamöter som slåss för jämtländska intressen.

Två: svensk politik behöver betydligt mer verkstad och mindre snack.

De budskapen har jag sedan dess arbetat för att förverkliga. Jag är stolt över att inte vara en passiv knapptryckare i Stockholm, utan en aktör som bidrar till att det frigörs resurser för utveckling av näringslivet i vår landsända.

Jag vet inte något om ledarskribentens erfarenhet av styrelserum, men jag kan försäkra honom om att styrelser i såväl statliga som privata bolag kräver insyn och inte fattar beslut enkom på grund av att ordföranden eller att en riksdagsledamot så önskar. Det är att underkänna de många kvalificerade människor som varit med och medverkat till besluten.

Det är fascinerande att så många går på nidbilden av riskkapital i Norrland som något slags bidragsprojekt. Eller att skattemedel för regional utveckling är att "subventionera ett fåtal". Med sådana vänner behöver jämtarna knappast några fiender.

Per Åsling (C) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel