Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Björling spelar med Orup på Börsen

Just nu går Orups show "Viva La Pop" på Hamburger Börs i Stockholm. Som kapellmästare bredvid popkungen och hans 11-mannaband står jämten Per Björling.

Tre till fyra shower i veckan står Per Björling från Odensala på scen med Orup. I höst och i vinter gör de 48 shower tillsammans och i vår kör de vidare med ännu fler.

– Det kanske låter mycket men man hinner återhämta sig och börja längta efter att få stå på scen de kvällar man är ledig, säger Per.

Efter musikprogrammet på gymnasiet i Östersund flyttade han vidare och har studerat musik i både Arvika och i Stockholm. Han blev kvar i huvudstaden och började frilansa. Under åren har han bland annat jobbat som ljudtekniker på Golden Hits och han har turnerat med så väl Ane Brun som Alcazar och Sebastian Karlsson, känd från Idol. Per Björling har också spelat i husbandet till Niklas Strömstedts program "Tack för musiken" och det var bland annat när Orup var gäst i programmet som han och Per träffades innan de började arbeta med varandra.

– Jag var kapellmästare under hans julshow på Grand Hôtel förra året. Det blev som en förproduktion inför den här föreställningen som vi gör på Hambuger Börs nu. Vi är i princip samma band och det är ungefär samma versioner av låtarna.

– När vi har arrangerat låtarna har Orup utgått från ett liveband med organiska instrument. Mycket av soundet i hans låtar är väldigt syntigt men det är svårt att göra rättvisa live. Orup har visat hur han vill ha det och jag har orkestrerat arrangemangen för bandet, vi har jobbat tillsammans. Det är lite mer 1960/70-tal över låtarna nu och ofta med ett Motownsound.

I showen "Viva La Pop", som hade premiär 25 september, är de 11 personer på scen plus Orup.

– Vi har inte så mycket scenografi och inga dansare, det är vi i bandet som dansar berättar Per.

– Det var nytt för de flesta av oss och jag var lite spänd innan, jag visste ju att alla kunde spela men att dansa samtidigt? Men det blev jättebra och det har varit väldigt roligt.

Efter flera år med slitigt frilansande kände Per Björling att det började fungera på riktigt och nu känner han att han landat i det han håller på med.

– Om jag känner mig själv rätt kommer jag vilja göra någonting mer snart men jag har lovat mig själv att vara lugn ett tag. Just nu är publiken fantastisk och det är givande att spela Orups låtar.

Per Björling säger också att hans musikaliska karriär har mycket att tacka uppväxten i Östersund för.

– Jag har kommit dit jag är delvis för att det var bra kultursatsningar i Östersund när jag växte upp. Det fanns alltid spelställen, en kulturskola och fritidsgårdar att gå till. Det var en fruktsam miljö och man fick ta ut svängarna. Jag har Östersunds dåvarande kulturpolitik att tacka.