Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per-Hampus filmar i USA

Per-Hampus Stålhandske är filmaren från Ås som nu bor i Los Angeles där hans senaste film precis haft premiär.

Snowboardfilm – Det är en dokumentär för Nike som handlar om hur det är att vara snowboardproffs, vad det innebär som yrke och hur dessa atleter ser på världen. Jag följde några av de bästa snowboardåkarna i världen under en vinter och dokumenterade det, berättar Per-Hampus Stålhandske.

Resultatet blev filmen "Never Not Part 2".

– Nike kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att göra filmen. Jag vet inte varför de valde just mig, men troligtvis på grund av att jag gjort en massa andra filmer inom snowboard.

Per-Hampus, som nyligen fyllde 30, har jobbat med film i tio år och fick sitt första jobb för en österrikisk snowboardtidning där han skötte deras filmproduktioner. Efter det har han frilansat med olika projekt, främst för olika företag inom snowboardindustrin.

– Det kom naturligt att filma snowboard eftersom jag har spenderat halva mitt liv i fjällen med mina kompisar och filmat dem på skoj. Det ena ledde till det andra, och nu har jag hamnat på andra sidan jorden i Kalifornien. Jag skulle egentligen bli civilingenjör, säger Per-Hampus.

Att arbeta med film i USA ser han som kul, men menar att konkurrensen är väldigt hård.

– Särskilt i Los Angeles där jag bor nu. Här jobbar alla med film på något sätt och det finns tusentals personer som gör liknande saker som jag gör. Jag jobbade i Stockholm i några år och där var det svårt, men här är det ännu svårare. Men om man lyckas här så finns det otroliga möjligheter.

Per-Hampus Stålhandske gör ofta det mesta själv i sina olika produktioner. I "Never Not Part 2" var han bland annat regissör, producent och medskribent för manuset och filmade större delen av dokumentären.

– Det är en herrans massa jobb, men jag gillar att vara delaktig i produktionen. Det kan låta som att jag gör allt själv, men på det senaste projektet hade vi 30 personer inblandade i olika delar av produktionen. I slutändan är det ändå mitt jobb att få allt att gå ihop.

"Never Not Part 2" hade världspremiär i Hollywood för några veckor sedan. Nu ska den ut på världsturné där den visas på filmfestivaler och premiärer som Nike anordnar i bland annat USA, Tokyo, London och Moskva.

– Mottagandet av filmen har varit jättebra och folk verkar gilla den. Huvudsaken för mig är att åkarna och Nike är nöjda. Och självklart mor och far, menar Per-Hampus Stålhandske.

Filmen går att se gratis via iTunes.