Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perfekt dag för plurr – skridskoåkare på iskall övning

Vinterparken i Östersund är en lekplats för både stora och små, där de flesta aktiviteterna sker på ovansidan isen. Men vissa håller sig gärna under isen – åtminstone en väldigt, väldigt kort stund.

Annons

Under söndagen samlades en gäng modiga medlemmar ur Storsjöns långfärdsskridskoklubb för en plurrövning i Badhusparken, bara ett stenkast från skridskoåkande barn och soldyrkande föräldrar. Platsen är strategiskt utvald, eftersom den ligger i anslutning till den populära Medvinden, som nu börjar locka de stora folkmassorna ut på isen.

Den växlande vintertemperaturen spelar många skridskoåkare ett spratt, och det ligger i allas intresse att öka kunskapen när det gäller både svaga isar och andra säkerhetsfrågor.

– Alla som åker skridskor ställs förr eller senare inför utmaningen att åka på lite tunnare is, och om man då redan testat hur det är att hamna i vattnet så är det mycket värt, säger Nils Harvard i Storsjöns långfärdsskridskoklubb.

Klubben har för närvarande ett 70-tal medlemmar, och det råder ingen tvekan om att intresset för långfärdsskridsko fortfarande är mycket stort.

– Säsongen för skridsko blir allt längre, eftersom det inte kommer lika mycket snö, och det gick att åka till fjälls under väldigt lång tid i år. Men ju fler som åker, desto större ansvar får vi att utbilda, säger Nils Harvard.

Ann Karlsson från Frösön är en rutinerad skridskoåkare, som sluppit hamna i vattnet med utrustningen på. Hon insåg dock nyttan med att delta i plurrövningen, och lite motvilligt hoppade hon i det iskalla vattnet under applåder från klubbmedlemmarna. Det dröjde bara någon halvminut innan hon med hjälp av isdubbarna hade kravlat sig upp på isen igen, där hon snabbt konstaterade att det inte var så värst märkvärdigt.

– Jag tappade andan direkt och jag skyndade mig att få av mig toppluvan som åkte över ansiktet, men sedan gick det bra. Det var helt okej för att vara första plurret, sa Ann och skakade av sig vattnet.

Eftersom temperaturen låg kring nollan och solen sken från himmel, så gjorde hon sig ingen nämnvärd brådska till den väntande bastun på land.

– Jag fryser faktiskt inte alls, och det är tack vare att jag har ullunderställ, konstaterade hon.

Svenska livräddningssällskapet kommer att hålla samma övning med elever från Storsjöskolan och Östbergsskolan under måndag och torsdag både kommande och nästa vecka.

Läs mer:

Se den unika skridskoturen på Blanktjärn

Det här är det som är nytt i årets Vinterpark