Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perfekt punkt på Olssons triologi

Titel: Flugfiskets mästare
Författare: Lars-Åke Olsson
Förlag: Settern

Just när vi trodde att Lars-Åke Olsson kommit till noggrannhetens ändhållplats, så visar han symboliskt genom boken Flugfiskets mästare att den här genren inte har någon slutstation. Det föds ständigt nya historier och teorier kring flugfisket, och när det gäller att beskriva dem vetenskaplig så har Lars-Åke Olsson få i dag levande övermän. Och vilken svensk är väl bättre lämpad att sammanfatta historien kring flugfisket fram till dags dato?

Den här boken avslutar en triologi som började med boken Gimåflugorna 2006 och fortsatte med Flugfiskeströmmar 2007. Triologin utgör i sin helhet en slags modern ”flugfiskebibel” där författaren på ett välbalanserat sätt blandar fakta med vardagliga och relevanta upplevelseberättelser. Boken Flugfiskets mästare har en tydlig ton av ödmjukhet, och kan egentligen ses som en hyllning till några av flugfiskets skapare och mest tongivande utvecklare. Lars-Åke Olsson berättar finstämt om sina möten med engelske legenden Frank Sawyer, vidare beskriver han också betydelsens av profiler som bland andra Theodore Gordon och G.E.M. Skues. Författaren berättar livfullt om klassiska flugmönster, om dess upphovsmän och historia, och kapitlen kring bambuspöna lämnar inget åt slumpen. Här får vi veta allt.

Just noggrannheten är Lars-Åke Olssons signum som författare, och man förstår att det tagit många år att sammanställa triologin, att få ned alla minnesanteckningar på pränt, och att gräva fram dessa fantastiska illustrationer. För oss jämtar är igenkänningsfaktorn hög, då många bilder och berättelser är hämtade från Gimån och Idsjöströmmen, där Lars-Åke Olsson själv är ”river-keeper”.
Nu undrar vi vad Lars-Åke hittar på härnäst, för jag har en känsla av att sista ordet inte är skrivet.

Anders Lundin

anders.lundin@op.se
063-161652