Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Permanent häkte kan vara på gång till Östersund

I somras gav sig några av de tyngsta aktörerna inom rättsväsendet in i debatten om ett nytt häkte i Östersund. Ett brev skickades till Kriminalvårdens generaldirektör. Nu ser det ut som ett permanent häkte kan vara på gång.

Sedan 2006 har häktet i Östersund bestått av provisoriska lösningar i polisens fylleceller. Men det rör sig bara om ett fåtal platser. Flera häktade har placerats i häkten som ligger 25–50 mil bort, vilket kostar stora summor.

En som suttit häktad i Härnösand men ska på rättegång till Östersund måste till exempel kliva upp klockan 4.30 på morgonen. Förhandlingen kan sedan pågå till klockan 16 och då är det lika lång väg tillbaka. Och ofta är det samma visa nästa dag igen.

Enligt SVT Jämtlandsnytt kommer Kriminalvården i början av november med ett så kallat inriktningsbeslut där allt pekar mot att Jämtland nu får ett permanent häkte.

Men frågan är hur många platser häktet kan komma att inrymma. Polisen, åklagarsidan och tingsrätten vill se 25 platser. Fast i det förslag som finns ska det endast röra sig om 10 platser.