Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persbrandt bänkad i nya Hobbit-filmen

Först tre timmar utan Mikael Persbrandt. Sedan en ny film, tre minuter Persbrandt, och så tre timmar till utan den svenske "Hobbit"-hjälten.

Men det finns tröst:

– Han får mer att göra i nästa film, säger Peter Jackson.

Det tog 45 minuter för Bilbo att komma ut ur hobbithålan i Peter Jacksons första "Hobbit"-film. Men Midgårds fans är en tålmodig skara.

Den iskalla och ruttnande Sjöstaden som Bilbo besöker i den andra filmen förefaller rentav hemtrevlig om man jämför med Berlins decembergator.

Tysklands huvudstad piskas av ett ihållande, underkylt regn när inbitna midgårdister börjar samlas för Europapremiären av tvåan, "Hobbit: Smaugs ödemark".

– Vi turas om att stå här hela natten, i morgon ska jag ha på mig kostym, jag ska vara Tauriel - alvkvinnan, säger Anouck Vos.

Hon är en 20-årig Tolkien-fantast från Nederländerna som hukar under två paraplyer framför avspärrningarna där den röda mattan ska rullas ut på måndagen.

Inför den förra filmen väntade svenska fans förgäves på att få se Mikael Persbrandt i rollen som björnjätten Beorn. Och den som längtar efter blågula hjältedåd i Midgård får fortsätta vänta.

Visserligen dundrar den rytande, 3D-animerade Beorn-björnen in i handlingen i en av filmens allra första scener, men Persbrandt får bara ett fåtal minuter på duken i sin roll som dvärgarnas välgörare.

– Man kan nästan säga att vi bänkar honom i den här filmen för att spara saker till nästa film, säger Peter Jackson, som tröstar svenskarna med att Mikael Persbrandt syns mer i den förlängda version av filmen som kommer att släppas på dvd.

– När vi klippte filmen satte vi ihop den på det sätt som vi tyckte fungerade bäst på bio. Det finns lite fler scener med Beorn i den utökade versionen och det kommer mer saker i nästa film. Han får mer att göra där, men jag berättar inte vad.

Anouck Vos favorit Tauriel är en av många nyheter i Jacksons "Hobbit", en filmtrilogi baserad på en bok utan en enda kvinnlig hjälte. Faktum är att få scener i den nya filmen helt liknar bokens förlaga. För Anouck Vos är det en bonus.

– Jag tycker att det är bra att de gör ändringar, det gör filmerna mer spännande att se.

Tauriel gestaltas av skådespelaren Evangeline Lilly. Hon beskriver sig själv som ett stort fan av Tolkiens berättelser och var ursprungligen tveksam till den nya rollfiguren.

– Om man vill förstå varför är det bara att läsa alla de forum på nätet där folk är vansinniga på att Tauriel är med i filmen, säger hon.

Samtidigt menar Evangeline Lilly att alvkrigaren behövs. Att göra en nio timmar lång filmsvit utan att låta en enda kvinna spela en ledande roll hade helt enkelt blivit "löjligt".

Filmen har premiär på Biostaden i Östersund onsdag kl 23.55