Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal på myndigheter hotas

Varje dag utsätts anställda på svenska myndigheter för hot, enligt en kartläggning som DN gjort. Värst utsatt är personalen på Arbetsförmedlingen, som hittills i år hotats eller mottagit självmordshot 976 gånger.

Det är inte bara allvarligt ur ett arbetsmiljöperspektiv. Om någon hotar en tjänsteman för att ändra ett beslut så är det en mycket allvarlig demokratifråga, säger Torbjörn Carlsson på fackförbundet ST, till Dagens Nyheter.

276 av dessa fall var självmordshot, det högsta antalet som Arbetsförmedlingen noterat. En trend som syns även hos andra myndigheter.

Ingen vet säkert vad det beror på. Men den psykiska ohälsan verkar öka. Människor mår sämre i dag och är mer utsatta. Lever man på avgrundens rand så har man lättare att ta till den typen av hot, säger Arbetsförmedlingens säkerhetschef Joel Isensköld.

På Försäkringskassan har antalet hot minskat de senaste åren, medan de mer än fördubblats på Migrationsverket.

Det är inte så konstigt med tanke på att vi har många fler sökande och längre handläggningstider som orsakar frustration, säger Monica Karum Bergvall, säkerhetschef på myndigheten, till DN.