Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal under stark press

Personalen på flera av hälsocentralerna har jobbat under stark press på grund av stafettläkarstoppet och det finns problem som måste lösas. Men någon härdsmälta är det inte, det är ett alldeles för starkt ord.

Det anser Olle Christmansson, som är chef för den landstingsdrivna primärvården.

– Vi fick en ordentlig törn, men det är inget haveri. Då skulle vi inte fungera så bra som vi gör. Efter jul har det börjat stabilisera sig och jag tror absolut att vi är på väg framåt igen. Fem läkare har slutat, men det kommer sex nya efter sommaren, så det är de facto en nettovinst. Men naturligtvis hade jag helst velat att ingen hade slutat, säger han.

Stafettläkarstoppet var en helt politiskt åtgärd, ingen utredning föregick beslutet i styrelsen där samtliga partier röstade ja. Därefter begärdes en analys och några månader senare backade politikerna och beslutet hävdes.

– Stafettläkarstoppet var ett bevis på hur viktigt det är att ha en väl fungerande primärvård, det blev ett test av systemet som också visade hur det påverkar akuten och kommunerna, säger Olle Christmansson.

När han beskriver den största konsekvensen av stafettläkarstoppet uppehåller han sig vid att primärvården hade en positiv anda i ett förändringsarbete som redan pågick, men en stor del av kraften i det gick förlorad på grund av den hårda belastning som kom att prägla den dagliga verksamheten. Men trots den pressade situationen finns det positiva inslag.

– Det är för att vi har en bra personal på hälsocentralerna, de har slitit ont men det är bra sammanhållning på enheterna. Vi är absolut i topp i landet i den nationella patientenkäten och Östersund hade gått framåt på alla faktorer. Vi har också det lägsta sjukskrivningstalet i landstinget, vi hade det bästa resultatet i en medarbetarenkät som mätte arbetsmiljön i vintras.

Sedan stoppet hävdes i september förra året har användningen av stafettläkare ökat påtagligt och primärvårdschefen ser det som en del i strategin för att göra länets primärvård attraktiv. En hälsocentral där vakanser täcks med vikarier framstår som mer lockande för en potentiell medarbetare och det blir därför lättare att rekrytera.

– Vi måste sträva efter att ha 100 procents bemanning och målet är att ha 100 procent ersättare för vakanserna, det ska vi ha tills vi har fast bemanning. För varje läkare vi rekryterar så blir det lättare. Nyckeln till långsiktig framgång är att rekrytera AT- och ST-läkare som får växa in i systemet. Vi har 27 ST-läkare i primärvården just nu och det är bra, men vi behöver kanske tio till. Vi har ett stentufft jobb med att rekrytera personal.

Hur ser läget ut på hälsocentralerna inför sommaren?

– Mycket bättre än i fjol så till vida att det är mindre oro. Men det är en sämre bemanningssituation på centralerna i Östersund och det är svårt att få in stafetter. Men alla enheter är öppna, säger Olle Christmansson.