Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalbrist kan leda till färre vårdplatser

Det finns en överhängande risk för att det återigen blir en pressad situation på Östersunds sjukhus i sommar. Bemanningsläget är besvärligt eftersom det fattas ett 30-tal sjuksköterskor.

"Därför finns det risk att vårdplatser inte kan vara öppna i samma utsträckning som planerats jämfört med tidigare år", skriver Nina Fållbäck Svensson, landstingets hälso- och sjukvårdschef, i ett brev till länets kommuner.

Förra sommaren innebar stor press på personalen på flera av sjukhusets avdelningar och det var vanligt förekommande att sjuksköterskor jobbade dubbla pass eftersom det inte fanns tillräckligt många vikarier.

Utifrån erfarenheten från förra sommaren inledde landstinget tidigt arbetet med att förbereda för nästa sommar, men precis som tidigare har det varit svårt att rekrytera sjuksköterskor. "Direkt efter sommaren startade rekryteringen inför 2014. Tyvärr med magert resultat, det saknas fortfarande cirka 30 sjuksköterskor för hela landstinget", skriver Nina Fållbäck Svensson.

Av brevet framgår att representanter från landstinget samt Ragunda och Östersunds kommuner har arbetat för att ta fram åtgärder som ska förbättra samverkan, vilket syftar till att ge god och säker vård. Bland annat har önskemål om planerad utskrivning över veckans alla dagar diskuterats.