Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalbrist på barnkliniken oroar inför sommaren: – Det är en fruktansvärd kris

Sjuksköterskebristen har gjort situationen mycket besvärlig på barnkliniken på Östersunds sjukhus. Personalen sliter hårt och många är oroliga för hur sommaren kommer att bli.

Sjuksköterskebristen är ett nationellt problem och nu har den slagit till med stor kraft mot barnkliniken i Östersund. Minst fem barnsjuksköterskor har slutat de senaste månaderna och ytterligare några är på väg till andra arbetsgivare. De som är kvar bävar för sommaren eftersom de befarar att bemanningen kommer att tunnas ut och göra situationen ännu mer pressad. Personalen jobbar treskift och extrapass är vanligt förekommande.

De flesta av barnsjuksköterskorna har heltidstjänster men i realiteten jobbar många av dem 120-140 procent på grund av allt extraarbete. Eftersom de ofta måste ställa om dygnsrytmen går mycket av fritiden åt till återhämtning för att orka med nästa pass. Flera medarbetare har slutat och fler är på väg att göra det. Många börjar bli rejält slitna.

– Det är en fruktansvärd kris och vi förstår inte hur det här ska gå. Sommaren törs vi inte ens tänka på, vi har aldrig varit med om dess like. Vi kan inte jobba tre pass per dygn. Jag blir gråtfärdig, säger Carina Bodén, barnsjuksköterska.

Hon har jobbat på barnkliniken sedan 1983 och hon berättar hur pressen har ökat de senaste åren. Samtidigt har förändringar i lönemodellen inneburit att månadsinkomsten successivt har sjunkit.

– En del av oss har tappat mellan 6 000 och 7 000 kronor netto per månad. Och vi jobbar alla tider på dygnet.

Agneta Naalisvaara har efter 35 år på barnkliniken i Östersund bestämt sig för att börja jobba för ett bemanningsföretag i stället. I juni börjar hon på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och på det sättet höjer hon sin lön med 12 000 kronor i månaden. Dessutom betalar bemanningsföretaget resor och boende. Det här öppnar en möjlighet att jobba mindre med bibehållen lön.

– Jag är less på att inget händer. Man kan inte ha dialog hur länge som helst, säger hon.

Vildana Hadziresic har vikarierat på barnkliniken i ungefär ett år och även hon är på väg till ett bemanningsföretag, där hon får nästan dubbelt så bra betalt. Hon kommer att jobba i Sollefteå, Hudiksvall eller Visby. Det är inte klart än. Helst hade hon velat jobba kvar i Östersund, men villkoren är för dåliga som det är i dag.

– Hos bemanningsföretaget kan jag bestämma själv hur jag vill jobba och jag kan ha mer ledigt och bättre lön. Egentligen vill jag inte jobba för bemanningsföretag, jag vill helst stanna kvar här. Jag vill vara på en avdelning där jag kan vara med och utveckla verksamheten, säger hon.

Barnsjuksköterskorna som ÖP träffade häromdagen tycker i grunden väldigt mycket om sitt jobb. Lika överens är de om att det finns stora brister när det gäller lön och arbetsmiljö, vilket börjar kännas riktigt tungt vid det här laget.

– Jag kan inte komma på en enda dag då jag har tyckt att det är tråkigt att gå till jobbet. Men nu är jag orolig över att mina arbetskamrater ska sluta, säger Carina Bodén.

Läs mer:

Region Jämtland Härjedalen väntar underskott – på 238 miljoner

Brister i tillgängligheten till länets sjukvård

Minskad beredskap nattetid ska ge fler läkare öka tillgängligheten till läkare på hälsocentralerna på dagtid