Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalchef efterlyser åtgärder för socialnämnden

Kommunens personalchef, Leif Hillgren, föreslår att kommunstyrelsen tar tag i de ekonomiska problem som socialnämnden har genom att utforma ett finansierat åtgärdsprogram. Detta skriver han i ett brev till kommunstyrelsen vilken har sammanträde i morgon.

Leif Hillgren summerar i sin skrivelse turerna kring socialnämndens ekonomi under 2000-talet. Trots en rad påpekanden från såväl revisorer som kommunstyrelse har nämnden inte kunnat greppa sin ekonomi.

– I revisorernas senaste rapport från oktober 2008 konstateras att det fortfarande råder obalans i socialnämndens ekonomi och att ingen uppföljning av de beslutade personalneddragningarna 2006 har gjorts. I rapporten anges att verksamheten är för stor i förhållande till budget och detta beror i huvudsak på att de beslutade neddragningarna inte genomförts, skriver Hillgren som inte kan se att 2009 ska kunna bli ett bättre år ekonomiskt.

– De har lagt ett förslag om att reducera verksamheten med 47,4 årsarbeten inom äldreomsorgen och anmälan om varsel har lämnats till arbetsförmedlingen 19 februari. MBL-förhandlingar kommer att hållas 26 mars och inga konkreta avvecklingsåtgärder kan vidtas innan socialnämnden fattat sitt slutgiltiga beslut, konstaterar Leif Hillgren som då ser året rinna ut med de uppsägningstider som gäller.

Därför föreslår han att kommunstyrelsen tar tag i ärendet, eftersom de som ledande politiskt förvaltningsorgan har behörighet att fatta beslut om på vilket sätt verksamhetsreduceringen ska ske och hur den ska finansieras.

– För att få avsedd ekonomisk effekt under 2009 kan traditionella avvecklingsmetoder med uppsägning på grund av arbetsbrist inte tillämpas fullt ut, påpekar Hillgren.