Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen har genomgått fem nedläggningshot

För ett och ett halvt år sedan köpte Krokoms kommun Torsta av landstinget med visionen att skapa ett utbildningscenter för de gröna näringarna. Tidningen Krokom tog en sväng till Ås och kollade hur det går med den gröna satsningen och nya Torsta AB.

Annons

I januari började de som tillhör den nya gröna satsningen flytta in och göra sig hemmastadda vid Torsta i Ås. Alla är långt ifrån inflyttade ännu, men i slutet på året ska alla vara på plats och det gröna centret med bland annat Torsta AB, Eldrimner, LRF, Fröjas trädgårdar och SCA stå färdigt, enligt Eva-Lena Blom, rektor och utbildningschef på Torsta.

I ladugården intill huset där hon har sitt kontor håller ettorna, som går Djur och Lantbruk, till. De har haft prov i reproduktion och myser med killingar och getter.

– Jag valde Torsta för att jag ville läsa en yrkesutbildning och få jobb efteråt. Jag vill bli avbytare och jobba på gårdar åt folk, säger My Salomonsson medan hon står och klappar killingen Sigge som hon ska lära agility så småningom.

Eleverna känner av att skolan har fått en nystart och är på tårna, det tvivlar inte Eva-Lena Blom på. Sedan 1 juli 2012 blev Torsta en del av det nystartade Torsta AB, ett samverkansbolag mellan den offentliga och den privata sektorn.

Tanken är att genomföra utbildningar och utvecklingsprojekt som främjar de gröna näringarna och landsbygden. Och bolaget har fått en bra start.

– Vi har gått plus och har jättebra ekonomi. Alla är så engagerade, säger Eva-Lena Blom, och tillägger att det bolaget jobbar på är att utbildningarna ska komma ner på rikspris inom tre år.

– Det ska inte vara dyrare att plugga här än någon annanstans. Men vi har redan sparat in jättemycket, säger hon och fortsätter:

– Personalen på Torsta har gått igenom mycket, bland annat fem utredningar och nedläggningshot. När kommunen köpte Torsta fick ju de anställda välja om de ville stanna och jobba för Torsta AB eller arbeta någon annanstans för landstinget. De allra flesta stannade och det är så kul. Folk tror på det här.

Även den gröna satsningen har fallit väl ut, säger hon.

– Det är världens möjligheter. Tänk dig själv, om en som jobbar på LRF vill träffa elever kan han eller hon gå över gården och ta en kaffe med dem. Och vill vi hyra in en föreläsare kan vi be personen komma över en halvtimme på en lektion.

Benämningen grönt utbildningscenter kan lätt misstolkas. Alla de maskiner och fordon som används inom skogliga företag är ju allt annat än gröna?

– Vi fick faktiskt den här frågan från Ås skola, hur vi anser oss vara miljövänliga med de tunga transporter som transporteras hit. Vi försöker alltid samåka och tänka miljövänligt, men det är inte det som det "gröna" står för. Det är den gröna näringen, säger Eva-Lena Blom och berättar att utbildningscentret ska skapa nätverkande och i det långa loppet även större möjligheter för eleverna att få jobb i branschen.

– Vi har politikernas, näringens och LRF:s stöd. Det känns offensivt och roligt!