Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personbästa för Rickardsson i Trondheim – Kalla elva

Daniel Rickardsson stod för lördagens svenska prestation när han slutade åtta i femmilen i Trondheim.
En placering som också är hans bästa i världs­cupen.

– Det är skönt att slå till så här på sluttampen av säsongen, säger Rickardsson.

Daniel Rickardsson var den ende av svenskarna som imponerade i herrarnas femmil i världscupen i Trondheim. Efter två mil låg 27-åringen sexa och höll sig sedan kvar i toppen. När bara en mil återstod ramlade Rickardsson och tappade tio sekunder till ledarklungan. Men åttondeplatsen, nära två minuter efter segraren, var ändå svenskens bästa världscupplacering i karriären.

var det mycket folk och då tog jag det ganska lugnt. Men sedan började det gå undan redan efter två mil, så då var det bara att ligga på. Men jag tyckte att det kändes bra hela tiden, jag kände mig pigg och stark så det var inga problem. Jag är väldigt nöjd, säger Rickardsson.

Nöjd var också förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

– Daniel har visat hela säsongen att han har tagit ett kliv framåt och samtidigt ser det spännande ut inför nästa år, säger Abrahamsson till TT.

blev näst bäste svensk med sin 16:e plats, medan övriga svenskar var långt efter. Anders Södergren låg länge bland topp tre, men tvingades sedan bryta på grund av återkommande ryggsmärtor.

Vann femmilen, som gick i klassisk stil, gjorde Sami Jauhojaervi från Finland, drygt 20 sekunder före tysken Tobias Angerer och trean Alex Harvey från Kanada.

Norrmannen Petter Northug tog med sin femteplats över ledningen i den totala världscupen från Dario Cologna, Schweiz.

gjorde slovenskan Petra Majdic – som leder den totala världscupen – ett storlopp, sedan hon svarat för en suverän upphämtning i slutet. Hon passerade VM-drottningen Justyna Kowalczyk, tvåa i världscupen, och kunde till sist vinna med 11,7 sekunders marginal till polskan. Japanska Ishida Masako tog karriärens första pallplats då hon blev trea.

som avstod sprinten i torsdags, slutade elva – dryga minuten efter Majdic. Det var Kallas första tremil i världscupen i år och hon var nöjd med sin insats.

Nu lägger hon allt fokus på världscupavslutningen i Stockholm/Falun till veckan.

– Jag är taggad inför de lopp som kommer att vara där, de passar mig bra – särskilt jaktstarten på söndagen, säger Kalla till TT.

Näst bästa svenska blev Anna Olsson med sin 19:e plats. (TT)