Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pete Seeger är död

Den ikoniske sångaren Pete Seeger har avlidit.
Seeger var central i den amerikanska folkmusiksrörelsen och populariserade bortglömda arbetarsånger som "We shall overcome" och "This land is your land".

Han har kallats för den amerikanska folkmusiksrörelsens fadersgestalt.

Artisten och den politiska aktivisten Pete Seeger avled i New York i måndags. Seeger gav ut 100 skivor under sin karriär, och hade en enorm betydelse för den amerikanska politiska folkmusiken.

Hans låtar har tolkats av artister över hela världen – till exempel är Bruce Springsteens "Seeger sessions" en hyllning till honom.

Bland Seegers mest kända låtar kan nämnas "If I had a hammer", "Where have all the flowers gone" och "Turn turn turn", där den senare blev en av 60-talets stora klassiker i The Byrds version.

Pete Seeger var en av de stora arbetarsångarna i USA. Han spelade in över hundra album under sin karriär och var känd för sitt politiska engagemang.

Seeger kämpade bland annat för den svarta medborgarrättsrörelsen, mot kriget i Vietnam och som förespråkare för mänskliga rättigheter i allmänhet.

Hans politiska gärning har givit honom en legendarisk status som kan liknas vid hans nära vän och förebild Woody Guthries, skriver New York Times.

Pete Seeger var en av av de stora förebilderna för folkmusiksinspirerade artister som Bruce Springsteen, Joan Baez och Bob Dylan. Dylan beskrev Seeger som ett helgon inom amerikansk musik, något Seeger själv protesterade mot.

Pete Seeger tilldelades en Grammy för sin livsgärning inom musiken 1993, och valdes in i amerikanska Rock and Roll Hall of Fame 1996.

Pete Seeger blev 94 år.