Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Andersson har ny bevisning i hovrätten

Kammaråklagare Göran Kvist yrkar på att straffet mot Norrviddens tidigare vd Peter Andersson skärps.
– Jag vill inte raljera men det är anmärkningsvärt att en verkställande direktör åker runt och dikterar vad det ska stå på fakturor, säger Göran Kvist.
Artiklen kommer från st.nu.

Tingsrätten dömde Peter Andersson till fängelse i ett år och nio månader för grov trolöshet mot huvudman, grovt osant intygande och osant intygande. Nu har hovrättsförhandlingen startat och Göran Kvist säger sig ha nya fakta att presentera. Han har också kallat ett nytt vittne.

Även Peter Andersson överklagade domen på åtta punkter och han hävdar att han är helt oskyldig.

– Vi har en del ny bevisning, säger hans advokat Ulf Stigare.

Det var när Andersson slutade på Norrvidden i slutet av 2011 som personal vände sig till bolagets nya ägare Diös.

– De berättade att det fanns en del konstiga fakturor, en del var flera år gamla. Att det kom upp då berodde på att det tidigare hade varit för känsligt att ifrågasätta dem eftersom de då jobbade under Peter Andersson. Totalt handlade det om runt 4,3 miljoner kronor, förklarar Göran Kvist.

Den 54-årige entreprenören, som ska ha upprättat falska fakturor på uppmaning av Andersson, har också överklagat sin fängelsedom på nio månader. 54-åringen dömdes för osant intygande i tre fall. I en faktura krävs Norrvidden på 1,8 miljoner för ett byggprojekt i Birsta, fast arbetet i själva verket rörde renoveringen av Anderssons privata villa.

Enligt Göran Kvist ska även det utländska företaget Morleys ha fått en falsk faktura på knappt ett par miljoner kronor efter att de hade köpt en fastighet i Birsta. Men det ärendet ska inte ha blivit utrett.

– Det var en riktig blåsning och det handlar delvis om att det är komplicerat med internationell rätt, säger Göran Kvist.

Själv har Andersson olika förklaringar till varför de falska fakturorna upprättades. När det gäller villan hävdar han att numera avlidne Mats O Sundqvist hade gett honom ett muntligt löfte om att den skulle bli tjänstebostad.

Hovrättsförhandlingen fortsätter nästa vecka.