Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Eriksson hycklar i EU-debatten

Miljöpartiet har svängt om – motståndet mot det svenska EU-medlemskapet ska höra till historien.

Det är den officiella bilden partiet vill ge. Att driva linjen att Sverige på kort eller lång sikt ska lämna den Europeiska unionen bedömdes av partiets ledning som en omöjlig position i den inrikespolitiska debatten för ett parti som vill bli regeringsfähigt. Det var säkert en korrekt bedömning.

Därför är också partiets Europaskepticism närmast som bortblåst i det valmanifest Miljöpartiet presenterat. Generöst räknat andas bara 6 av 75 punkter den EU-kritiska linje som är att unionens befogenheter ska rullas tillbaka. Resterande 69 punkter förespråkar i grunden ett utvecklat eller bibehållet samarbete inom respektive politikområde.

Så iscensätter Miljöpartiet mot den breda gruppen väljare en omorientering.

Samtidig talar partiet ett annat språk mot den EU-kritiska rörelse partiet tidigare hämtade kraft ur. I en undangömd enkät från Folkrörelsen nej till EU:s avdelning i Storstockholm visar partiet och Peter Eriksson, tvåa på Miljöpartiets EU-lista, upp en helt annan bild än valmanifestets.

Peter Eriksson får frågan om han skulle rösta nej till EU vid folkomröstning i dag. Svaret blir att han för närvarande respekterar folkomröstningsresultatet, men att om det blir aktuellt med en framtida omröstning ”kan det vara rimligt att säga nej.”.

Inget EU-utträde i dag, men väl i morgon. Det är Peter Erikssons linje när han talar till de EU-kritiska väljare han annars är rädd att förlora.

Men Peter Eriksson går inte längst. Bakom honom på den miljöpartistiska listan står Bodil Ceballos och Max Andersson. Båda dessa, som enligt de flesta mätningar kommer ta plats i parlamentet, svarar i samma enkät att de denna dag vill att Sverige ska gå ur den Europeiska unionen.

Jag förstår att Miljöpartiet har svårt att orientera sig i EU-frågan. Partiet kommer ur en djupt EU-kritisk rörelse som ännu utövar stort inflytande.

Efter en omfattande kampanj från den dåvarande partiledningen lyckades de bara övertyga 55 procent av medlemmarna att stötta ett slopade av utträdelsekravet. Nu skickar partiet till Bryssel två nya parlamentariker som driver den förlorade sidans linje och en Peter Eriksson som tycker det är rimligt att vid en framtida omröstning ansluta sig till samma krav.

Problemet är inte att Miljöpartiet är EU-kritiker, problemet är att de försöker låtsas som att de är något annat.

Min uppmaning är i stället denna: Säg som det är. Meddela väljarna att er omorientering aldrig varit genuin utan kom ur en längtan att 2010 bilda regering med Socialdemokraterna.

Ge bilden till alla väljare, inte bara Folkrörelsen Nej till EU, att ni inte heller i dag tror på den Europeiska unionen.

Detta är fakta: Bodil Cabellos och Max Andersson vill att Sverige lämnar EU. Och Peter Eriksson, som argumenterade för ett utträde före han argumenterade emot, är för rätt publik beredd att ändra sig igen. Så gör bara ett parti, och ett före detta språkrör, som hycklar i EU-politiken.

Erik Scheller (FP)

kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel