Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hedman ställer ut konstsmide

För några år sedan flyttade finske konstsmeden Peter Hedman från Jakobstad till jämtländska Hällesjö.
Nu är det dags för hans första egna utställning i länet.

I Hällesjö, sydost om Kälarne, bor och arbetar Peter Hedman.

I ett rött litet hus nära sjön har han sin smedja. Utanför byggnaden ligger metallskrot på marken, och inne i smedjan visar Peter upp ett platt järn. Ett format han ofta utgår ifrån.

– Ibland köper jag material, men oftast är det järnskrot. Ibland får jag skrot som människor skänker till mig. Man kan göra mycket med gammalt skrot som ligger och rostar. Rosten kan man lätt bränna bort. Och ibland kan det dessutom vara fint med lite rost, säger han.

En av hans skulpturer föreställer en mänsklig figur av järn som flyger en drake av koppar, förbunden med ståltråd.

– Det skulle inte gå att göra det i något annat material, säger Peter och blåser på ståltråden så att den och draken börjar svaja.

– Se, nu är det som på riktigt!

Han arbetar i nästan alla metaller.

– Det är fint med kontraster, säger han.

En annan figur föreställer en fallen ängel, som lutar huvudet tungt mot den ena handen och bär sin gloria i den andra. Till synes en ögonblicksbild av hopplöshet, men där ljuset kan komma efteråt.

– Ja, vad händer sedan? funderar Peter högt.

Han tycker inte att det är svårt att hitta idéer till verken.

– De kan komma när man dricker kaffe, eller tar en promenad ner till smedjan på morgonen.

Nyligen ställde han ut tillsammans med flera andra smeder på Ahlbergshallen i Östersund. Tidigare har han gjort flera gemensamma utställningar med finska bildkonstnären Tanja Aumanen. Nu gör han det på egen hand för första gången.

– Det är den första separatutställningen, men garanterat inte den sista. Det här är det roligaste man kan göra.

Tidigare i livet har han bland annat arbetat med att renovera gamla hus, men det slet ont på ryggen. Han gick en utbildning till hantverkssmed i Finland och har gjort smideskonst i drygt 20 år.

Hur han hamnade i Jämtland är en historia för sig.

– Min fru arbetade inom mentalvården i Jakobstad. En liten stad där hon ofta träffade sina klienter på mataffären och liknande. Jag ville att vi skulle hitta ett fritidsställe där hon skulle kunna koppla av, säger Peter Hedman.

Det var dyrt att köpa mark i Finland (”euron har gjort det dyrare”, säger Peter) och de började titta på Sverige. De hade åkt genom Jämtland och tyckt att landskapet var väldigt vackert.

– I avfolkningsbygder kostar husen ingenting, säger Peter.

De köpte ett hus i Hällesjö som de först bara använde som fritidshus. Men för tre år sedan flyttade Peter, frun och sonen till Jämtland permanent.

– Naturen är fantastisk här. Både jag och min fru är naturmänniskor. Och när man hittar en smedja med den här fantastiska utsikten ... man tror knappt att det är sant, säger Peter och blickar ut över sjön genom fönstret.

• Peter Hedman har vernissage på Wikners i Persåsen, söndag 20 juli klockan 13. Utställningen pågår till och med 31 augusti.