Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter tillbaka med ny inspiration

Förra våren spelade Peter Knudsen med sin oktett på Jazzköket.
Torsdag kväll är de tillbaka, men denna gång på Gamla Teatern och med nytt material.

34-årige Peter är född och uppvuxen i Östersund och gjorde succé häromåret med sina uppjazzade tolkningar av Peterson-Berger, som också gavs ut på cd.

Där medverkade även hans lärare på akademien, musikprofessorn och saxofonisten Joakim Milder. Innan dess har han turnerat även med sin trio. Men nu är det alltså oktetten som återkommer.

– Alla har jobb på olika håll i landet och sysslar med en rad projekt på respektive håll, men nu har vi kunnat samla oss till en fem dagars turné i mellersta Norrland vilket är jättekul.

Via Sundsvall, Hudiksvall och Härnösand kommer de till Östersund på torsdagen och avslutar i Ö-vik på fredagen. men torsdagen innehåller även en spelning på Palmcrantz, där Peter gick musiklinjen:

– Det är kul att komma tillbaka och det verkar vara många spännande elever där nu också. Ska bli kul att se om några av mina gamla lärare är kvar.

Flera av medlemmarna känner varandra sedan studierna på akademien och Peter har handplockat kollegor som han gärna velat spela med.

För något år sedan kom debutskivan som fortfarande utgör stommen i gruppens material, allt skrivet och arrangerat av Peter, som till vardags är lärare vid Musikhögskolan vid Örebro universitet.

Sedan sist har han tre nya kompositioner klara som orkestern nu tränat in, varav en är direkt inspirerad av ett studiebesök i Brasilien tidigare i år:

– Det var ett lärarutbyte som gjorde att jag kunde vara där flera veckor och för övrigt ska jag dit en period också i vår. Där fick jag mycket ny musikalisk inspiration eftersom det blev många tillfällen att träffa musiker i huvudstaden Brasilia, där jag bodde.

Vidare har han skrivit ett stycke som utgår från "Trollmors Vaggvisa", väl känd för alla som nattat småbarn:

– Jo, mina döttrar har fått höra den åtskilliga gånger och till slut ville jag göra något eget av den.

Ett tredje stycke är inspirerat av gotländsk folkmusik, vilket förklaras av att Peters fru kommer från ön och familjen tillbringar mycket tid där.

– Det är väldigt kul att skriva egen musik, men det tar också tid, jag brukar räkna med en vecka per stycke eftersom jag också arrangerar själv.

Jämfört med förra besöket finns två nya musiker med eftersom det är svårt att samla grundbemanningen samtidigt. På trombon spelar Kasperi Sarikoski från Helsingfors och på barytonsax hoppar Alberto Pintos in under turnén.

Om och när det blir en ny skiva går inte att säga, men Peter försäkrar att bandet är taggat:

– Dessutom är det kul att kunna spela ihop flera dagar i svit, det händer saker med musiken hela tiden.

Så lagom till spelningen i Östersund är ni på topp?

– Haha, jag hoppas det förstås.

• Torsdag 13 november Gamla Teatern 19.30