Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peters prischock till och från jobbet

Arbetsresorna skulle ha blivit bli billigare efter årsskiftet. Men det blev tvärtom för Peter Hellrud i Alsen som nu får betala hela 5200 kronor i månaden för att ta sig till och från jobbet.

Peter Hellrud bor i Alsen och lider av en kronisk muskelsjukdom. I 32 år arbetade han på Samhall i Änge. Men arbetsplatsen lades ned och sedan förra årsskiftet jobbar han i stället på Samhall på Frösön.

Peter lider av en sjukdom som gjort att hans muskler förtvinat. Det betyder att han har problem att ta sig till och från jobbet på Frösön för egen maskin. Att han skulle kunna kliva på en buss är uteslutet. Med hjälp kan han ta sig i och ur passagerarsätet fram på en bil.

Tidigare fick Peter resorna till jobbet via kommunen. Det kostade honom då 680 kronor i månaden. Men sen i somras är de arbetsresorna indragna, i stället erbjöds han färdtjänst.

Då kom första chocken. Resan från Alsen till Frösön kostade då 156 kronor enkel väg. Eftersom Peter jobbar fyra dagar i veckan blev hans reskostnad per månad 4992 kronor.

Peter har kontaktat kommunens handläggare. Han fick då beskedet att en ny organisation innebär "dramatiska prisskillnader". Men han fick också reda på att det var fler som drabbades av de höjda avgifterna.

– När det slår så här måste vi så klart titta på det. Peter är inte den enda som drabbats. Men vi får ta itu med arbetet så fort vi hinner, sa Sara Strömberg, kanslichef på Krokoms kommun till ÖP tidigare i somras.

Men den översynen gav inte så mycket stöd åt Peter Hellrud. Tvärtom faktiskt.

– Nu betalar jag ännu mer för resorna. Priset höjdes i stället för att sänkas. 156 kronor enkel väg är nu höjt till 162 kronor enkel väg, säger han uppgivet.

Peter jobbar med att kontrollera de tygpåsar som ligger i glasögonfodralen. För det får han efter skatt ut drygt 8000 kronor i månaden. Av den lönen betalar han 5200 för resorna till och från jobbet. Hyran hemma i Alsen ligger på nära 4000 kronor.

Ni ser själva, ekvationen går inte ihop.

Men att ge upp jobbet och stanna hemma vill inte Peter.

– Jobbet ger mig någonting att göra i alla fall. Jag har en dryg tusenlapp i sjukpeng, fast det hjälper mig inte. Det är reskostnaden som tar knäcken på ekonomin. Jag går back i stort sett varje månad, avlutar han.