Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Ge skogen en nyckelroll i den gröna omställningen

Det kunde ha gått illa men under onsdagen landade Europaparlamentet till slut på fötterna. Stubbar och tallolja ska ses som förnybara bränslen.

Beslutet är en seger för Fredrick Federley (C), Christofer Fjellner (M) och Jytte Guteland (S), som samtliga har påverkat i rätt riktning. Men ställningstagandet är också viktigt för skogsbruket och för klimatet.

Skogen bara måste få spela en nyckelroll i utfasningen av det fossila. Vi ska bygga hus av den, vi ska tillverka drivmedel och innovativa produkter av den och vi ska givetvis också framställa papper. Skogen ska brukas klokt, för prioriteringar måste göras, men det borde ligga i allas intresse att det som huggs ned tas tillvara på bästa sätt. Därför gäller det att bringa ordning i diskussionen. Argumentet att vi inte ska bränna upp skogen tål nämligen att nyanseras.

Diskussionen om artskydd och naturvärden är viktig, det kan ingen förneka, men den kan med fördel hållas på rätt nivå. Det går att förespråka bioenergi från skogen utan att landa i det dike där allt bevarandevärt till varje pris ska huggas ned.

Visst kan man föredra en användning som ger långlivade produkter, men allt på alla träd kan aldrig klassas som timmer. Det kommer att finnas flis och massaved, så varför då inte använda skogens resurser fullt ut. Gärna på ett sätt som ger skogsägaren anständigt betalt för sitt och fädernas slit.

Ett negativt beslut angående talloljan skulle rimligen påverka sågverkens och massaindustrins betalningsförmåga, vilket knappast skulle gynna skogsägarna i Jämtland och Härjedalen. Att det finns politiker på EU-nivå som tar strid är således viktigt för länet.

Eftersom ministerrådet och parlamentet har samma inställning angående talloljan, talar allt för att frågan i praktiken är avgjord, men nya strider stundar. Den pedagogiska uppgiften att argumentera för att ett ansvarstagande skogsbruk måste ses som en del av lösningen, är inte slutförd.