Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: I Jämtland finns friheten men Turkiet har bara fotbollen

Att det turkiska storlaget Galatasaray ska möta ÖFK är stort. Fansen kan se fram emot fotboll på hög nivå och förmodligen ett minne för livet.

Det sportsliga bleknar emellertid mot bakgrund av utvecklingen i Turkiet. Efter det misslyckade kuppförsöket i juli 2016 har tumskruvarna vridits åt och demokratiska fri- och rättigheter har inskränkts ytterligare.

Motreaktionen mot kuppförsöket blev kraftig, med undantagstillstånd, massuppsägningar, gripanden och repression. Dessutom består kurdernas svåra situation och kriget har återupptagits. Prokurdiska politiker sitter fängslade och huruvida höstens självständighetsomröstning i irakiska Kurdistan kommer att påverka läget i Turkiet återstår att se.

På senare år har rättsstaten försvagats och i Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex hamnar Turkiet på plats 155. Freedom House klassificerar Turkiet som delvis fritt, men konstaterar samtidigt en rad allvarliga problem. I veckan greps 12 personer vid ett människorättsmöte på en ö strax utanför Istanbul. Bland de gripna fanns en svensk medborgare men också Amnesty Internationals Turkietchef.

I Turkiet har makten alltmer koncentrerats i president Erdogans händer. I folkomröstningen i april segrade ja-sidan, och den nya grundlagen ger Erdogan mandat att upplösa parlamentet och styra med dekret samt utse domare.

Ett mer fotbollsnära exempel på Erdogans maktfullkomlighet berör just Galatasaray. När presidenten i maj deklarerade att han ogillade att fotbollsarenor kallades arenor, eftersom ordet var för främmande, rättade Galatasaray sig efter presidentens anvisningar. Türk Telekom Arena blev Türk Telekom Stadium och presidenten fick återigen som han ville.

En förlust mot Galatasaray kan givetvis svida men glöm inte detta: I Jämtland finns både fotbollen och friheten, men Turkiet har bara fotbollen. Matchen mot Galatasaray kommer snart att vara överspelad men solidariteten med Turkiets demokratikämpar måste bestå.