Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Klart att ungdomarna ska sommarjobba

Vi går mot ljusare och ljusare tider. Snart stundar sommaren, med alla dess måsten och möjligheter.

En rundringning som P4 Jämtland har gjort visar att de flesta kommuner i Jämtland garanterar sommarjobb åt ungdomarna. Lönerna är blygsamma och arbetsuppgifterna varierar, men de unga får i alla fall ett arbete.

Kommunpolitiker talar gärna gott om feriejobben, men förväntningarna bör nog vara rätt ställda. Det är inte några veckors parkarbete som avgör individens framtid. En studie som forskare har genomfört för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärderings räkning indikerar att de generella effekterna på framtida inkomstutveckling tycks vara obefintliga, men att tjejer med låga betyg kan få god hjälp på traven.

Det kan också finnas andra anledningar att fortsätta med feriejobben, förutsatt att arbetsuppgifterna är meningsfulla. Tonåringarna får en försmak av det arbetslivet och de får arbeta ihop sina egna pengar. Och att stärka arbetsmoralen kan vara särskilt värdefullt för barn som växer upp i sammanhang där utanförskapet lätt går i arv.

Alternativet till kommunala sommarjobb är troligtvis i många fall sysslolöshet, vilket knappast är att föredra. På den svenska arbetsmarknaden, där lönestrukturen är sammanpressad, finns det i dag många som krigar om de få enkla jobb som finns, och för privata arbetsgivare finns det egentligen ganska små incitament att anställa en ung person med låg förväntad produktivitet. Man kan anställa en släktings barn, för att det känns bra att göra, men alla har givetvis inte rätt kontakter.

Vi har råd att ställa upp för våra unga. Kommunerna gör därför klokt i att vårda systemet med feriejobben. Fostran inför arbetslivet ska inte försummas.