Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Lyssna inte på vilt gissande vaccinmotståndare – bekämpa mässlingen

Som op.se rapporterar på nyhetsplats har ett fall av mässling påträffats i Jämtlands län. Den extremt smittsamma sjukdomen kan orsaka allvarliga komplikationer och den är inte att leka med. Därom vittnar smittskyddsläkare och annan expertis, men trots riskerna vägrar vissa att lyssna.

Läs även: Föräldrarna som vägrar vaccin och vill smitta barn med mässling

Vaccinmotståndare sprider vilseledande propaganda samtidigt som de bidrar till att undergräva det skydd som den svenska massvaccineringen innebär. Än har de inte lyckats, men det är viktigt att smittskyddsläkare och forskare fortsätter att bjuda motstånd genom folkbildning. Vi kan inte utsätta människor för onödiga risker bara för att vissa föredrar att lita på vilt gissande lekmän.

På nyhetsplats uppmärksammas nu även den länsbo som är stark vaccinmotståndare och som driver flera sidor på sociala medier. Kampen mot vaccin förs på olika fronter. Kvinnan i fråga har bland annat bildat ett vaccin-fientligt trossamfund och hon opinionsbildar mot vaccin i olika kanaler.

Läs även: Länsbo förespråkar mässling – tror den kan bota cancer

Samtidigt tycks vaccinmotståndaren i fråga inte välkomna kritiska frågor. Som framgår av nyhetsartikeln har kvinnan ställt en rad krav för att alls låta sig intervjuas. Kraven handlade bland annat om att ÖP inte skulle få låta läkare uttala sig i anslutning till artikeln och att information om Socialstyrelsens rekommendationer inte skulle få läggas ut.

Det blev givetvis ingen intervju, men den tongivande vaccinmotståndarens ljusskygga beteende är likväl avslöjande. Exemplet understryker med all önskvärd tydlighet att vaccinmotståndare som den kampanjande länsbon inte är några tillförlitliga sanningsvittnen.

Som medborgare gäller det att inte låta sig ryckas med av allehanda kvacksalvare som kokar konspirationsteorier på en spik. Smittskyddsläkarna förordar vaccination mot mässling därför att de vet vad de pratar om.