Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Margareta Winbergs allvarsord i rättan tid

Det ekonomiska läget är nattsvart. De hittillsvarande åtgärderna har inte varit tillräckliga, det ackumulerade underskottet fortsätter att öka och nu måste kostnadsutvecklingen till varje pris hejdas.

Så skulle Region Jämtland Härjedalens ekonomiska läge kunna summeras. Den månadsrapport för oktober, som regionstyrelsens ord­förande Ann-Marie Johansson (S) presenterade under tisdagens fullmäktige, inskärpte allvaret i situationen.

Helårsprognosen har försämrats till minus 220 miljoner. Regionens personal- och lokalkostnader ökar och utgifterna för bemanningspersonal likaså. Ingen kan vara nöjd med framtidsutsikter som ser så dystra ut.

Att minska stafettkostnaderna så mycket det går ingår som en del av de kris­åtgärder som presenterades 16 november, men att strypa åt ”läckaget” är lättare sagt än gjort. Om vårdproduktionen ska fungera måste det finnas tillräckligt många händer och fötter på golvet – vilket tenderar att föra hyrpersonalen tillbaka in i bilden.

Just nu har vi en regering som gärna satsar, bland annat på hälso- och sjukvården. Men ingen regering kommer att kunna lösa de ekonomiska problem som enligt rådande ansvarsfördelning ska hanteras av de politiskt förtroendevalda på regional nivå.

Inför valet 2018 måste ekonomin sättas i fortsatt fokus, så att regionen får en ärlig chans att komma på fötter. Att Moderaterna nu vill byt ut sitt ledargarnityr efter det misslyckande som bara fortsätter, är ett tecken i tiden. Efter 2018 kan förutsättningarna att driva en ny och mer effektiv politik, se bättre ut.

Men allt handlar inte om ekonomi.

En person som ska ha en stor eloge är regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S). I #MeToo-rörelsens spår valde Winberg att använda sin egen talartid till att göra ett kraftfullt ställningstagande mot sexuella övergrepp och trakasserier. Inledningstalet var starkt och präglat av det djupa engagemang som Winberg har i dessa frågor.

”Ingen kan säga att så här har vi det inte i vår grupp, i vårt parti eller på vår arbetsplats. Det finns överallt”, konstaterade fullmäktiges ordförande. Winberg påminde även om regionens nolltolerans mot sexuella trakasserier och om att även förtroendevalda som drabbas måste kunna slå larm. Den som inte kan tala med sin gruppledare kan alltid vända sig till fullmäktiges presidium, betonade Winberg.

Det var ord i rättan tid. Regionen måste ta sitt ansvar för att bekämpa sexuella trakasserier på samtliga nivåer, och det har betydelse vilka signaler som sänds ut. Just därför var Margareta Winbergs appell så viktig.

Winberg är rätt kvinna på rätt plats.