Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Norskt högersvek mot landsbygden och Jämtland/Härjedalen

Beskedet att elektrifieringen av Meråkerbanan mellan Trondheim och Storlien ser ut att skjutas på framtiden är ett bakslag för drömmen om tätare kontakter och en nationsöverskridande regionförstoring. Den norska regeringen, med statsminister Erna Solberg (H) i spetsen, öppnar för en svekdebatt i såväl Tröndelag som på andra sidan gränsen.

Läs även: Norge håller inne pengar på järnvägen till Sverige – Per Åsling (c): ”Ger Jämtland en käftsmäll”

Politiker från Socialdemokraterna och Centerpartiet rasar nu mot beslutet, men förhoppningen om att en majoritet i Stortinget ska landa i en annan slutsats än infrastrukturminister Ketil Solvik-Olsen från Fremskrittspartiet, lever vidare. Nu när man på svenska sidan ser till att det blir en ny bro över Stora helvetet, vore det snöpligt om det blir Oslo som grusar förhoppningarna om ett lyft för turismen och för utbytet länderna emellan.

I spåren av det havererade norsk-svenska samarbetet kring artillerisystemet Archer uppstår nu ytterligare en friktion. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bör trycka på och förklara varför en satsning på Meråkerbanan är så viktig.

Om Senterpartiet och Arbeiderpartiet hade fått regera skulle Tröndelag troligtvis inte ha bortprioriterats, och politiker som Per Åsling (C) och regionrådet Ann-Marie Johansson (S) skulle ha systerpartier i regeringen att överlägga med. Men i Norge är det i stället Ulf Kristerssons broderparti som har statsministerposten, och det är nu hög tid att Moderaterna kommer upp på banan.

I ett brev till den norska statsministern anhåller Per Åsling om ett möte om Meråkerbanan, men det initiativ som nu tas från centerhåll borde åtföljas även av starkare insatser. Moderatledaren Ulf Kristersson och infrastrukturminister Tomas Eneroth borde göra gemensam sak och söka kontakt med den norska högerregeringen.

Läs även: Per Åsling (C) skriver brev till norska statsministern – vill diskutera Meråkerbanan

Res till Oslo, förklara läget, tryck på rätt punkter. Linjen måste vara rak, tydlig och gemensam. Som Per Åsling konstaterar i sitt brev till Solberg: "Prioriteringar i Mittnorden är Norges och Sveriges gemensamma angelägenhet."