Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Regeringen utlokaliserar jobb till Stockholm, Malmö och Göteborg

Sassa, brassa, mandelmassa. Nu ska det minsann utlokaliseras statliga jobb. Staten ska ha närvaro i hela landet och smygcentraliseringen ska brytas, lovar regeringen.

De stora vinnarna i den aktuella omgången är dock Skåne och Västsverige. Det är totalt 900 jobb som omlokaliseras, utöver de jobb som regeringen tidigare har beslutat att flytta. Det meddelade regeringen under måndagen.

Malmö och övriga Skåne får sitt, och stackars Göteborgsregionen får också sitt, men även Stockholmsregionen får paradoxalt nog sitt. Omkring 500 tjänster berörs nämligen när Sida flyttas från en del av arbetsmarknadsregionen till en annan. Kul för Stockholm, men tråkigt för Stockholm.

Inget ont om städerna i fråga, men regeringen bör kanske söka efter andra ord än "hela Sverige-fixering" om satsningen nu ska få denna inriktning. Sverige är avlångt och hela landet räknas. Hittills har projektet gynnat den norra landsändan endast i blygsam utsträckning, och detta väcker givetvis frågor om hur långt man egentligen är beredd att gå för att bryta klyvningen av Sverige och minska de regionala obalanserna.

De enda Norrlandskommunerna som nämns i regeringens PM är Luleå, som får 10 nya jobb till Kronofogden, samt Sundsvall, som också får 10 tjänster. De två kommunerna, som båda utgör regionala centra snarare än svältfödd landsbygd, får alltså sammanlagt 20 tjänster av 900. Vi får anta att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) gör sitt bästa för att sprida glädjebudet.

De 20 arbetstillfällena kommer säkert att välkomnas med varierande entusiasm. Ungefär som när regeringen offentliggjorde beslutet om omlokalisering av 20 tjänster till Tillväxtverket i Östersund, delar av ESF-rådet till Gävle och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå. Även besluten om att omlokalisera delar av Statens servicecenter till Sollefteå, samt givetvis de 100 jobb som ska komma Lycksele till del när Arbetsförmedlingen öppnar en ny kundtjänst där, bör nämnas i sammanhanget. Men statsminister Stefan Löfven och (S) civilminister Ardalan Shekarabi (S) kan rimligen inte förvänta sig stora vågen denna gång.

Om man har mer att trolla fram ur hatten, något som kan visa att denna regering verkligen menar allvar, är det hög tid att göra det nu.