Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Skandalen i Krokom är ett slag mot de utsatta

Personal som har fuskat, personer med utvecklingsstörning och funktionsnedsättning som har tvingats gå och lägga sig vid 17-tiden och timvikarier som har förväntas falla in i ledet. SVT har i veckan gjort ett viktigt avslöjande om några av LSS-boendena i Krokoms kommun.

Rapporteringen vittnar om att en skamlig och fullständigt oacceptabel kultur har tillåtits existera på sina håll inom verksamheten. Den riktigt upprörande tanken är givetvis den om hur avarterna måste ha påverkat de boende.

Vad händer med en människa som tvingas in i rummets ensamhet långt innan det är dags att sova, bara för att någon vill maska i väg innan arbetsdagen är slut? Somnar man på kommando, eller ligger man vaken i tristess och förtvivlan? Kanske somnar man tidigt, men vaknar flera timmar innan frukosten dukas fram.

Om man har så svag arbetsmoral och så bristande respekt för andra människor som vissa anställda tycks ha uppvisat, är man inte lämpad att arbeta med människor. Men uppenbarligen har det brustit på flera olika nivåer.

Läs även: [+]”Ledningen har inte fungerat på länge” – facket om fusket på gruppbostäder i Krokom

Det finns ett ledningsansvar, men även ett politiskt ansvar. Alla som på olika sätt har ansvarat för verksamheterna måste nu fråga sig vad de borde ha gjort annorlunda och om man har rätt personer på rätt plats. Att åtgärder har vidtagits är bra men avskedanden och avgångar kan inte uteslutas.

De boende och deras anhöriga borde givetvis ha fått en omedelbar ursäkt, men i stället dröjde det månader innan de anhöriga informerades. Kanske tyckte kommunen att det var viktigare att undvika dålig publicitet än att ge upprättelse. Om så är fallet är det en praktskandal i sig.

En skugga faller även över den politiska ledningen. Socialnämndens ordförande Malin Bergman (C) borde nu förklara vad man från politiskt håll kommer att göra för att något liknande inte ska kunna ske igen. Krokoms föräldrar måste kunna lita på att även barn med utvecklingsstörning blir respekterade.

Läs även: [+]Efter fusket med arbetstider i Krokom – bemanningen på gruppbostäderna ses över

Det är också på sin plats att ge Kommunal en eloge. Det var tack vare facket, och modiga visselblåsare, som skandalen kunde börja nystas upp. Ett sedelärande exempel så gott som något om vikten av att sätta gränser och agera via de fackliga kanalerna.

Enligt SVT vill "timmarna" i fråga inte träda fram, och de känner oro för att hamna på de boenden där de anklagade arbetar. Att visselblåsarna känner så är fullt naturligt, eftersom inga straff delas ut. De som har gjort fel kan alltså sitta säkert medan timvikarierna får ta de timmar de får även fortsättningsvis. Hur rimligt är egentligen det?

Skandalen väcker många frågor, och den borde även föranleda en diskussion om grundbemanningen och personalpolitiken.