Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Spelhyckleriets sista suck

Spela, satsa, gasa på. Spelpolitiken har länge haft sina prioriteringar klara. Svenska folket får gärna spela bara pengarna hamnar i rätt fickor.

Därför var det bara en tidsfråga innan en svensk regering beslutade att gripa in mot de utländska spelbolag, som i digitaliseringens tidevarv hotar kassakon samtidigt som de utmanar monopolstrukturen.

Det var en beslutsam civilminister som under onsdagen presenterade regeringens krafttag. När sköna skatteslantar retsamt glider mellan fingrarna vill en socialdemokrat som Ardalan Shekarabi gärna gripa in. Den svenska modellen ska i så måtto utvecklas, inte avvecklas. Men det ska däremot inte spelmonopolet.

Att regeringen är redo för radikala grepp har varit känt sedan tidigare, men under onsdagen presenterades hur regeringen vill gå till väga. Aktörerna ska tvingas att söka licens och de som inte har licens ska ut ur Sverige. Alla bolag som söker licens och som lever upp till lagens krav ska kunna få licens, och rent rättsligt avskaffas monopolet.

Regeringen hoppas att spelarna ska välja de licensierade alternativen och att skatteintäkterna ska räddas hem. Dessutom ska kriminalitet och sociala problem tacklas.

Mycket i paketet är utmärkt, men låt oss för sakens skull ändå lägga huvudet på sned och ställa frågan hur det ska gå för spelarna. Eftersom ansvarsargumenten har varit så centrala för monopolkramarna, måste frågan ställas. Och tänka sig, det gick att knäcka även den nöten. En rad delar i paketet syftar nämligen till att skydda spelarna och tvinga bolagen att ta ansvar för spelmissbruket.

När viljan att avreglera väl infann sig visade det sig att det gick att ta socialt ansvar även inom ramen för en mer liberal ordning, så sörj inte monopolet. Att staten har stängt konkurrenter ute med hänvisning till ansvarstagande och moral, samtidigt som de egna speltjänsterna har marknadsförts aggressivt, har luktat hyckleri lång väg. Nu blir det förhoppningsvis mer rent spel även från statens sida.

Det viktiga är att vi får en sund marknad och en vettig ordning. Monopolet i sig har inget egenvärde.

Mer av Bergner:

Petter Bergner: Det är slitvargarna som måste rädda klimatet

Petter Bergner: Thorbjörn Fälldin var ärlig, härlig och i vägen