Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Vänsterpartiet har rätt om knarket och sjukdomarna

Det är hög tid att införa ett sprututbytessystem i regionen.

Det bästa för hälsan och för samhället är att inte missbruka narkotika. Ett liv utan drogmissbruk är på många sätt friare, men i ett samhälle där missbruk likväl förekommer måste vården finnas till även för dem som tar droger. Inte på ett auktoritärt och straffande sätt, men väl på ett omhändertagande och stöttande.

Den ovisshet som har uppstått angående frågan om att införa sprututbytesprogram, är olycklig. Om det går att förhindra sjukdomsspridning, genom en metod som redan tillämpas eller är på väg att införas i stora delar av landet, bör Region Jämtland Härjedalen självfallet göra det. Elin Hoffner (V) ska ha heder som har väckt frågan, men nu återstår det att ta steget fullt ut.

Läs även: [+] Beslut om sprututbyte skjuts upp – Elin Hoffner (V) är kritisk: "Respektlöst"

Det hundratal länsbor som missbrukar narkotika intravenöst måste givetvis få hjälp att bryta den onda cirkeln, men inget blir bättre av att HIV, hepatit B och hepatit C sprids. Dessutom faller argumentet att sprututbyte skulle ge "fel signaler", och till och med förvärra problematiken, platt till marken.

"All erfarenhet visar att verksamheten med sprututbyte inte ökar antalet användare av intravenös narkotika", som det konstateras i regionens egen utredning. Även argumenten om jämlik vård och möjligheter att motivera till vård och behandling, väger tungt i sammanhanget.

Som konceptet är utformat handlar det inte om enbart sprututbyte. Med ett utbytesprogram får sjukvården bättre koll och insatser kan erbjudas i mötet med den missbrukande. Och när kostnader diskuteras är det nödvändigt att även se vad som ligger i andra vågskålen, det vill säga minskad smittspridning, färre komplikationer och lägre kostnader för medicinering.

Beslutet om återremiss innebär förhoppningsvis tid för förarbete, snarare än en paus i väntan på det definitiva tvärstoppet. De kompletterande beskrivningar som nu ska göras kommer regionen ändå att behöva göra i samband med att ansökan till IVO ska skrivas.

I klartext handlar det om att redogöra för "hur behovet av avgiftning, vård, behandling samt eftervård av personer som missbrukar narkotika kommer att tillgodoses, hur samarbetet mellan olika vård- och behandlingsformer skall gå till, och vilka rutiner som kommer att användas för att om möjligt tillgodose behovet av informationsöverföring mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten."

Arbetet blir alltså inte bortkastat, förutsatt att politikerna går vidare med planerna, men det kan inte uteslutas att den kärva ekonomin till slut hindrar en god ambition. Om den kompletterande informationen visar att förslaget väntas kosta för mycket, kan det nämligen snabbt bli ett nytt ljud i skällan.

Regeringen har varit tydlig med att den är positivt inställd till sprututbytessystem. Lagstiftningen har justerats så att beslut om sprututbyte lättare kan drivas igenom, och landstingen har fått den centrala rollen.

Med tanke på regeringens tydliga prioritering, och de regionala obalanser som i dag råder, vore det rimligt med en viss statlig grundfinansiering. Ingen borde behöva avstå av ekonomiska skäl, för samhällets svaga får inte svikas. Eller hur, socialminister Annika Strandhäll (S)?