Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Vi som står upp för Margit Silberstein

Annons

I dag, fredag, gör den välkända politiska kommentatorn, Margit Silberstein, sin sista dag som anställd på SVT. Den 67-åriga Silberstein tvingas bort av åldersskäl och ingen hänsyn tas till att hon både vill och kan fortsätta. Silberstein går nu vidare som frilansare, men förlorar alltså sin tidigare anställning.

Margit Silbersteins analyser har hjälpt tittare att greppa de politiska skeendena. På ett opartiskt och professionellt vis har hon avkodat det politiska spelet, samtidigt som hon har förklarat innebörden av beslut på ett pedagogiskt sätt. Hennes insats har varit folkbildande och det är tittarnas förlust att SVT hellre tycks se till ålder än till kompetens.

Arbetsgivare (inklusive Mittmedia) måste bli betydligt bättre på att värdesätta rutin och kompetens. I en tid när vi lever allt längre borde den som kan och vill få fortsätta arbeta även om åldersklockan tickar på.

Att hitta former för att möjliggöra detta är angeläget, och det inte bara därför att det borde vara en självklarhet att trotjänare ska behandlas med respekt. I ljuset av den kompetensbrist som näringslivets organisationer ständigt tjatar om, är det givetvis angeläget att den kompetens som rutinerade medarbetare har tas tillvara. Det tjänar vi alla på.

Åldersdiskriminering hör inte hemma på svensk arbetsmarknad, men likväl förekommer den. I Margit Silbersteins fall är det dock inte frågan om det. Hon kan inte kräva att få jobba vidare, eftersom företaget inte har någon laglig plikt att hålla 67-åringar kvar. Den utsortering som sker på dessa grunder är dock likväl olycklig, för den kan undvikas om bara den rätta viljan finns.

Man blir så trött! 67 är ingen ålder. Stå upp för Margit Silberstein och andra i hennes situation.

Annons