Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter lockar unga till litteraturen

Nu är det i gång, Läsfrämjande för läsfrämmande, läsprojektet som ska locka in fler gymnasieungdomar i den litterära världen.

Totalt är det ett 70-tal förstaårs studenter vid Industri, fastighets- och introduktionsprogrammen på Jämtlands gymnasium som deltar.

Projektet pågår under våren och syftar till att utöka läsintresset hos eleverna.

Alla har fått välja ut ett litterärt verk att förkovra sig i under projektets gång. Många valde Petter Askergrens bok "16 rader" som bland annat handlar om 16 av hans låttexter och hur de kommit till.

Som kick-off för projektet bjöds Petter in till skolan för att hålla en inspirationsföreläsning. Där han berättade om sin relation till litteratur genom åren.

– Det behöver inte vara den klassiska vägen in som är den bästa. Jag upptäckte litteratur genom musiken, för någon annan kan vägen in vara via sport eller något annat som man är intresserad av. Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om det här.

Petter drar paralleller mellan att för den som tvingas till att läsa något som känns för tungt, skulle vara som att någon som ska inleda sin löparkarriär ska göra det med ett maraton.

Läsaren måste själv få välja vad de vill läsa.

– Jag har själv successivt byggt på med olika typer av böcker, men ibland har man också skämts över att man inte går runt med böcker som anses vara finlitteratur.

Det är farligt att fördöma det som av kultureliten inte klassas som skönlitteratur, menar Petter, den typen av snobberi har man helt enkelt inte råd med.

– Ungdomar ska lockas in läsandet på ett schysst sätt, annars blir det att dem inte bryr sig och kanske känner att" ni kan sitta där och läsa era böcker"