Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter peppade läsare

Som en kickstart för läsprojektet "Läsfrämjande för läsfrämmande" kom artisten Petter Askegren till Wargentinskolan och inspirerade. För honom handlar läsandet om lust.

Det är förstaårselever på industri-, introduktions- och fastighetsprogrammet som är med i inspirationsprojektet om läsning. Tillsammans med bibliotekarier och lärare vid Jämtlands gymnasium har svenskaläraren Sara Andersson startat en rörelse för att få eleverna att vilja läsa mer.

– Vi vill att läsningen ska vara lustfylld, säger hon.

Som inspiratörstalare fanns rapartisten Petter tidigt med på önskelistan. Sara berättar att så fort det fanns sponsorer från föreningsliv och kulturråd så bokades artisten in.

Petter berättar personligt om sin uppväxt och hur han kämpat mot finkulturen. För rapparen har inspirerande lärare gjort att han orkat ta sig genom böcker, från pärm till pärm.

– Det går att upptäcka litteratur på andra sätt än att börja med Selma Lagerlöf. Hon är en jätteskicklig författare, men läsningen ska vara lockande. Då ska man läsa deckare som flera här verkade intresserade av. Sen kan man ta Selma, säger han.

För Petter blev statusen inom bokvärlden allt tydligare när han skulle dela ut Augustpriset. När han frågade om publiken läst Goethe fick han gapskratt till svar.

– Jag tycker inte man har råd att vara snobbig och säga vad som är rätt och fel att läsa.

Mikaela West och Stina Mikaelsson är båda nöjda med onsdagens speciella svenskalektion. Stina har valt att läsa Petters egen bok 16 rader i läsprojektet. Hon har själv tagit sig genom tunga perioder i livet tack vare skrivande.

– Jag har alltid skrivit genom min uppväxt. Jag har skrivit i stället för att tänka, säger Stina.