Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilgrimstad skola riskerar bli öde

Den nya utredningen förordar nedläggning av skolan i Pilgrimstad. Men det finns fortfarande åtminstone två möjliga alternativ.

Annons

Under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen i Bräcke presenterades den 33 sidor tjocka utredningen om framtida skolorganisation i Gällö-Bräcke skolområde.

Alternativ finns, men utredningen förordar att lämna Pilgrimstad skola. Att ändra stadieindelningen, och därmed behålla samtliga skolor, är möjligt men faller dels på att lärarrekryteringen bedöms som svår.

Medborgarförslaget att fylla på låg-garförslaget att fylla på låg- och mellanstadiet i Pilgrimstad och Fjällsta och att göra Gällö till renodlat högstadium bedöms inte som realistiskt.

Alternativet att lämna Fjällsta skola och göra Pilgrimstad till F-6 skola och Gällö till F-9 skola, bedöms däremot som möjligt.

På frågan om inte stora skolor bli opersonliga svarar undersökningen: "Ingen skola bedöms bli så stor att det finns risk att barn inte syns. Fram till 12 september hade endast 37 barn fötts i hela kommunen – det är en halv klass."

Jörgen Persson (S), som leder den politiska arbetsgruppen för skolfrågorna i Bräcke, har ännu inte riktigt hunnit sätta sig in i förslaget.

– Nej, vi ska kalla till extramöte nu, för det var ju lite att bita i det här, säger han.

Att föräldrar påtalat en farhåga om att kommunen töms på ytterligare elevunderlag och skattepengar, då man kommer välja skolor i Östersund i stället.

– Det sker ju redan i dag. Norra Bräcke är pendlingsort, så det är inget konstigt. Det är dels på grund av det som det är få elever i Pilgrimstad. Det är ett fritt val, och föräldrar måste göra vad de tycker är bäst för sina barn.