Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pimpa med pumpa

Det är pumpatider. Höstens stiligaste symbol och en baddare i köksträdgården. I dag ställer vi till med fest på pumpa.

Annons

Pumpa är underskattat. Den duger till så mycket mer än att karva ut skeva tandlösa leenden ur för att skrämma barn på halloween. Pumpa är faktiskt gott och passar i en mängd maträtter. Särskilt om man behandlar den rätt och ger den lite tufft sällskap.

I skrivande stund befinner jag mig i Los Angeles på jobbresa. Under en morgonpromenad passerade jag en hel fotbollsplan som var täckt med halm och tält, omgjord till ett nöjesfält. Det kallas "pumpkin patch" och är alltså inget annat än ett ställe dit man åker för att titta på och köpa pumpor.

Folk betalade gladeligen fyra dollar i inträde för att glo på dessa glorifierade gurkväxter i allehanda storlekar.

Själv betalar jag hellre för att slänga ned dem i maten.

Pumpor kan ha en lite fadd smak som kan uppfattas som jolmig, men rostar man dem i ugnen före tillagning blir det en helt annan grej.

Och piggar man sedan upp det hela med smaker som chili, ingefära, spiskummin, aromatiska örter och gärna något rökt, får pumpan exakt det lyft den behöver.

Någon form av syra som citron, lime eller vitt vin piggar upp.

Salta ostar som feta, pecorino, chèvre och parmesan är också perfekta pumpapolare. Smaka dig fram!

Glöm inte att komplettera med de supersmarriga pumpakärnorna. Suveräna att rosta med lite salt och käka som snacks eller att strö på maten.

Pumpakärneolja är också en smakupplevelse utöver det vanliga. Dyrt men fabulöst gott!

Pumpor kan som bekant se ut hur som helst. Från bamseklot på hundra kilo till de allra minsta prydnadspumporna som man hittar i blomsterbutiker.

Färgen kan skifta från knallorange till buteljgrön eller blekbeige.

När det gäller matlagning rekommenderar jag muskatpumpa eller den jordnötsformade butter-nutquashen eller butternutpumpan som den också kallas. Den senare brukar vara lättare att få tag i, är enkel att använda och har en angenämt fyllig, söt och nötig smak. Hokkaidopumpa är en annan god sort.

Pumpan har odlats och använts i mat i flera tusen år över hela världen. Det är dags att vi upptäcker den på allvar även hemma i Sverige.

Ge pumpan en chans. Härligare sätt att hylla hösten är svårt att hitta.

RECEPT:

Salvia- och pumparisotto

4 personer, cirka 45 minSalvians lite ettriga smak passar väldigt bra med den snälla pumpan. Tillsammans lirar de utmärkt i en krämig risotto.

cirka 5 dl tärnad pumpa, t ex butternut eller muskat

cirka 1 liter hönsbuljong

25-50 g smör

olivolja

4 dl risottoris, t ex carnaroli eller arborio

1 bananschalottenlök, skalad och finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 dl vitt vin

cirka 2 dl färskriven parmesanost

2 msk strimlad salvia

2 msk finskuren bladpersilja

salt

nymalen svartpepparTopping:

1 dl rostade pumpakärnor

valfri olja

cirka 15 salviablad

Börja med toppingen. Rosta pumpakärnorna i lite olja i en stekpanna i ett par minuter.

Lyft upp, låt rinna av på hushållspapper och salta. Stek salviabladen någon minut i samma olja, ta upp och låt rinna av.

Värm buljongen i en kastrull och håll den sjudande.

Värm en tjockbottnad kastrull. Lägg i en klick smör och lite olja, tillsätt riset och låt det fräsa med tills riskornen blir glansiga och lite genomskinliga. Tillsätt schalottenlök, vitlök och pumpa.

Låt fräsa tills löken är genomskinlig. Häll på vinet och låt det koka in, täck sedan riset med buljong och låt även det koka in. Rör om ofta med en träslev och fyll på med mer buljong allteftersom den kokar bort. När risotton är krämig, men riskornen fortfarande har en liten fast kärna är den klar.

Tillsätt då resten av smöret, salvia, persilja och parmesan och smaka av med salt och peppar. Rör om kraftigt och låt vila på ett underlägg någon minut.

Strö över toppingen. Servera med extra parmesan.

Får du pumpabitar över kan du mjukfräsa dem i pannan och strö över som extra garnering.

Krämig pumpasoppa med chipotle och bacon

4 portioner, 1 timmeChipotle är rökt chili och en av mina absoluta favoritsmaker. Den ger pumpan exakt rätt lyft i den här härliga höstsoppan.

cirka 5 dl tärnad pumpa, t ex butternut eller muskat

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

70 g bacon

1 purjolök, sköljd och strimlad

5 cm ingefära, finhackad

2 tsk chipotlepaste

3 dl äppelcider

8 dl hönsbuljong

2 dl vispgrädde (kan uteslutas)

1/2-1 lime

Skala och skär pumpan i tärningar. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 30 min eller tills pumpan fått lite färg och mjuknat.

Knaperstek baconet under tiden och låt rinna av på hushållspapper.

Fräs purjo, ingefära och chipotle i någon minut i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpa, cider och buljong. Låt sjuda sakta i 20 min. Mixa och tillsätt grädden (kan uteslutas). Smaka av med lime. Värm på nytt utan att koka.

Häll upp i skålar och smula över bacon.

Kryddig pumpapaj med pekannötter

8-10 portioner, 2 timmarUSA är ju pumpans förlovade land och det här är min variant av en klassisk amerikansk paj som serveras kring halloween. Smaken påminner om pepparkaka, men konsistensen är helt annorlunda.

Pajdeg:

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk socker

100 g kallt smör

2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

cirka 400 g pumpatärningar, t ex butternut eller muskat

vatten

1 1/2 tsk kanel

1/2 tsk malda nejlikor

1/2 tsk malen kryddpeppar

1 tsk malen ingefära

lite riven muskot

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

1 1/2 dl ljust muscovadosocker

4 ägg

2 dl grädde

2 dl pekannötter